Svein Ludvigsen

- Misbrukte asylsøker samme dag som Erna-møte

6. september 2014 var hele Høyres elite samlet i Tromsø. Samme dag skal Svein Ludvigsen ha misbrukt en asylsøker på et hotell i byen.

DETTE ER SAKEN: Svein Ludvigsen er tiltalt for å ha misbrukt sin stilling og utnyttet unge asylsøkere for sex. Han nekter straffskyld. Reporter: Trym Mogen. Video: Madeleine Liereng. Foto: Henning Lillegård / Stein Wilhelmsen. Tegning: Ane Hem / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

TROMSØ (Dagbladet): Svein Ludvigsen (72) er tiltalt for å ha misbrukt sin stilling for å oppnå seksuell omgang med tre mannlige, unge asylsøkere.

En av de fornærmede, en mann i 30-åra, inntok vitneboksen i saken i dag. Han fortalte retten om flere tilfeller av seksuell omgang med Ludvigsen. Mannen hadde verken oppholdstillatelse eller arbeidstillatelse, og forteller i retten i dag at Ludvigsen sa han kunne skaffe ham bolig, jobb og varig opphold i Norge.

Svein Ludvigsen nekter straffskyld i saken.

HØYRE-MØTE: Helga 5. - 7. september 2014 ble det Høyres kommunalkonferanse avholdt i Tromsø. Der var statsminister Erna Solberg, hele Høyres toppledelse og til sammen rundt 650 Høyre-folk til stede. Det var også Svein Ludvigsen. Ifølge tiltalen mot ham misbrukte han en asylsøker på et hotellrom samme dag. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB Scanpix
HØYRE-MØTE: Helga 5. - 7. september 2014 ble det Høyres kommunalkonferanse avholdt i Tromsø. Der var statsminister Erna Solberg, hele Høyres toppledelse og til sammen rundt 650 Høyre-folk til stede. Det var også Svein Ludvigsen. Ifølge tiltalen mot ham misbrukte han en asylsøker på et hotellrom samme dag. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB Scanpix Vis mer

Konferanse med Høyre

Et av tilfellene av seksuell omgang skal ha skjedd på Amalie hotell i Tromsø sentrum i september 2014, knappe to måneder etter at Ludvigsen hadde gått av som fylkesmann.

Denne helga avholdt Ludvigsens parti Høyre sin kommunalkonferanse på hotellet The Edge i byen. Statsminister Erna Solberg ankom Tromsø lørdag 6. september og ble i byen til søndag 7. september.

TILTALT: Svein Ludvigsen (72). Foto: Aleksander Nordahl
TILTALT: Svein Ludvigsen (72). Foto: Aleksander Nordahl Vis mer

Etterforskningen har avdekket at Svein Ludvigsen hadde en overnatting på hotellet 6. september den samme dagen som den fornærmede mannen i 30-åra skal ha kommet for å besøke ham på hotellet, og er ett av de tekniske bevisene i saken. Den dagen deltok Ludvigsen på kommunalkonferansen sammen med hele Høyres toppledelse og en rekke profilerte politikere.

- Han kjenner Erna Solberg

Svein Ludvigsen er blitt omtalt som en svært profilert politisk skikkelse både i Nord-Norge og nasjonalt. Han var fiskeriminister fra 2001 til 2005 og fylkesmann i Troms fra 2006 til 2014.

HOTELL: Den seksuelle omgangen skal ha skjedd på dette hotellet i Tromsø sentrum. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
HOTELL: Den seksuelle omgangen skal ha skjedd på dette hotellet i Tromsø sentrum. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Han er en maktperson. Han har vært fylkesmann i mange år. Han kjenner Erna Solberg, sier den fornærmede mannen i retten i dag.

Han anmeldte Ludvigsen i desember 2015, men saken ble henlagt i april 2016 på grunn av bevisets stilling. Den ble tatt inn i etterforskningen da Ludvigsen ble anmeldt på nytt på seinhøsten 2017, og inngår nå i tiltalen.

- Grunnen til at jeg gikk med på de seksuelle handlingene var fordi jeg ønsket at han skulle hjelpe meg med det han sa han skulle hjelpe meg med. En annen ting som gjorde at jeg fikk enda mer tillit var hans kjennskap eller kontakt med Erna Solberg. Det skapte tillit hos meg, at han virkelig kunne få det til for meg. Han utnyttet en sårbar situasjon hos meg, jeg var i en vanskelig situasjon, sier mannen.

Dagbladet var onsdag ettermiddag i kontakt med statsministerens kontor om saken.

- Jeg kommer ikke til å kommentere en løpende rettssak. Heldigvis har vi det slik i Norge at retten gjør sin jobb uten at statsministeren kommenterer saken eller det som blir sagt, sier Erna Solberg til Dagbladet.

- Spurte om jeg ville bli med

Mannen i 30-åra skal ha kommet på hotellet der Ludvigsen var, og sier at han var der mellom 45 minutter og en time.

TILTALTES FORSVARER: Svein Ludvigsens forsvarer, Kai Vaag, snakket med Dagbladet etter at retten ble hevet tirsdag. Reporter/video: Trym Mogen / Madeleine Liereng / Dagbladet TV. Vis mer

- Etter det skulle han dra på samling på Hotel Edge, sier mannen.

Det var det hotellet Høyres kommunalkonferanse ble holdt, og der statsminister Solberg rundt klokka 17.00 på dagen 6. september holdt en tale for omkring 650 Høyre-folk.

- Han sa han skulle dra klokka ni og spurte om jeg ville bli med, sier mannen om besøket på hotellet.

Han forteller videre at han ikke ble med, og at han og Ludvigsen ikke hadde mye kontakt etterpå.

- Håpet vi skulle snakke opphold

Det er ennå uklart hva Svein Ludvigsen vil fortelle om de påståtte seksuelle hendelsene med de tre fornærmede i saken. Han skal avgi sin forklaring for Nord-Troms tingrett i morgen.

Hans forsvarer Kai Vaag stilte en rekke spørsmål til den fornærmede i 30-åra i dag, og antydet at mannen kan ha reist frivillig til hotellet denne dagen.

Ifølge mannen skal de ha avtalt møtet over telefonen.

BISTANDSADVOKAT: Beate Arntzen (i midten) er bistandsadvokat for mannen i 30-åra. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
BISTANDSADVOKAT: Beate Arntzen (i midten) er bistandsadvokat for mannen i 30-åra. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Han sa jeg skulle komme ned i resepsjonen, spørre etter ham og så hentet han meg.

- Ble du invitert til å komme dit? Ble det sagt hvorfor?

- Da han ringte meg og ba meg komme tenkte jeg at vi skulle snakke om oppholdstillatelse. Det håpet jeg hver gang, sier mannen i retten i dag.

- Tenkte ikke at vi skulle ha samleie
Forsvarer Vaag viser til at mannen i avhør fortalte at Ludvigsen hadde spurt om han ville overnatte på hotell.

- Han sa jeg skulle overnatte med ham på hotellet. Jeg trodde vi skulle snakke om denne saken på hotellet. Men etter vi var ferdig dro han bare, uten at vi hadde snakket om den saken.

- Men du sier i avhør, for så vidt nå også, at Svein Ludvigsen ringte og spurte om du ville overnatte? Hva tenkte du egentlig skulle skje på det hotellet? Trodde du det bare handlet om oppholdstillatelse? spør Vaag.

- Hele poenget er at grunnen til at jeg gikk med på dette var fordi han hadde lovet å fikse livet mitt. Derfor sa jeg ok til alt, sånn at jeg skulle få det han hadde lovet meg. Det var ikke fordi jeg var tiltrukket av han, sier mannen.

- Når man overnatter på hotell må man ikke nødvendigvis ha sex, kanskje bare snakke sammen. Jeg tenkte ikke at vi skulle ha samleie, sier den fornærmede.

Mannen i 30-åras vitnemål kom i etterkant av et rystende vitnemål fra en mann i 20-åra, som hevdet å ha hatt et seksårig seksuelt forhold med Ludvigsen og at han følte seg «maktesløs».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer