DØMT: Carlos Cruz, en stor TV-personlighet i Portugal, er en av de dømte i saken. Foto: Reuters
DØMT: Carlos Cruz, en stor TV-personlighet i Portugal, er en av de dømte i saken. Foto: ReutersVis mer

Misbrukte barnehjemsbarn siden 70-tallet

I dag falt dommen i en av de største skandalene i Portugals historie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Seks av de sju tiltalte i en omfattende overgrepssak som har rystet Portugal, er dømt til fengselsstraffer.

Etter nesten seks år i det portugisiske rettsvesenet ble seks av de tiltalte idømt fengselsstraffer på mellom 5 og 18 år fredag. En kvinnelig tiltalt ble frifunnet.

Det er ventet at fredagens dom vil bli anket.

De sju var tiltalt for til sammen 800 tilfeller av seksuelt misbruk av barn på offentlige barnehjem i Lisboa. Overgrepssaken har rystet landet og ført til omfattende mistro til rettsvesenet.

Barnehjem Blant de dømte er en tidligere ambassadør, en tidligere programleder fra TV og sjefen for de statlige barnehjemmene Casa Pia, der de misbrukte barna ble hentet.

Under rettssaken har 32 tidligere barnehjemsbarn vitnet om grufulle overgrep, og flere av barna var til stede i rettssalen fredag.

— De hadde ingen skrupler og angrer ingenting. Men jeg husker hva som skjedde. Det dukker opp i mareritt, sier nå 23 år gamle Miguel til avisa Publico, ifølge DPA.

Tilstått En tidligere sjåfør ved Casa Pia skal ha organisert det systematiske misbruket. 53 år gamle Carlos Silvino tilsto de fleste av 639 tiltalepunkter om misbruk av barn og videreformidling av barn til andre. Han er idømt 18 års fengsel.

Overgrepene skal ha startet allerede på midten av 70-tallet, men de ble ikke avdekket før i 2002. Barnepsykologer som gjennomførte intervjuer da etterforskningen begynte, konkluderte med at trolig over 100 barn var blitt misbrukt.

Men i kun et fåtall tilfeller var det mulig for politiet å utarbeide en tiltale. Underveis i rettssaken har påtalemyndigheten frafalt tiltalen mot tre personer, inkludert en tidligere arbeidsminister.

Mediedekning Medienes omfattende dekning av saken har ført til større oppmerksomhet rundt overgrep mot barn i Portugal og økt press på myndighetene om å ta tak i problemet.

Tall fra politiet viser at antall anmeldelser om overgrep først steg fra rundt 100 i år 2000 til over 500 i 2002, og så doblet de seg i 2003. Siden det har antall anmeldelser om misbruk av barn ligget stabilt.

— Søppel Advokaten Pedro Namora hjalp til å avdekke saken i 2002. Han mener overgrepene ville blitt feid under teppet om det ikke hadde vært for den voldsomme dekningen i mediene.

— Disse barna ble sett på som søppel. Overgrep ble rapportert, men ingenting skjedde, sier Namora.

— Disse mennene må fordømmes, de har begått en grusom forbrytelse mot menneskeheten, sier han til BBC.

I løpet av etterforskningen og rettssaken kom det fram at politiet 20 år tidligere hadde mistanker om systematiske overgrep mot barn, men at det aldri ble noen gransking.

Mangler tillit — Folk i Portugal stoler ikke på rettsvesenet. De tror denne saken kommer til å ende i ingenting, sier advokaten Miguel Matias, som representerer 31 tidligere Casa Pia-barn.

Ifølge advokaten er en dom er svært viktig for at barna skal komme seg videre i livet.

— Det er en veldig viktig dag for disse menneskene, sier Matias til BBC.

(NTB)

OFRE: Et av ofrene for skandalen gråt utenfor retten i dag. Foto: EPA
OFRE: Et av ofrene for skandalen gråt utenfor retten i dag. Foto: EPA Vis mer