- Misbrukte flere barn

Et lite øysamfunn i Rogaland er rystet av det som kan være en omfattende pedofilisak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ROGALAND/OSLO (Dagbladet): En av bygdas betrodde menn - en idrettsleder og gårdbruker (61) - er siktet for sexovergrep mot barn under 14 år.

Den 61 år gamle gårdbrukeren, som i svært mange år har drevet med barne- og ungdomsarbeid, er foreløpig siktet for seksuell omgang med to gutter under 14 år. Politiet og innbyggerne frykter han kan ha misbrukt flere barn. Idrettslederen ble tirsdag varetektsfengslet i to uker med brev- og besøksforbud.

Prest, lege og foreldre til mulige ofre var seint i natt samlet til krisemøte i den lille bygda, som er rystet over sexanklagene mot 61-åringen.

Foreløpig siktelse

Bakgrunnen for siktelsen er en anmeldelse som ble levert inn til Rogaland politidistrikt i forrige uke. Overgrepene skal ha skjedd for noen få år siden. De to barna, som nå er ungdommer, er videoavhørt av etterforskere fra Stavanger.

Politiet er sparsomme med kommentarer i saken, men politiadvokat Karsten Monsen ved Rogaland politidistrikt bekrefter overfor Dagbladet at en person er siktet.

- En mann er siktet etter straffelovens paragraf 195, sedelighetskapittelet i straffeloven. Det er to punkter i den foreløpige siktelsen mot mannen. Jeg vil understreke at dette er en foreløpig siktelse. Vi er i startfasen av etterforskningen. Vi driver nå med etterforskning for å kartlegge hva dette dreier seg om, sier Monsen til Dagbladet.

Seint i går kveld møttes kommunens støtteapparat til krisemøte. Bakgrunnen for møtet var at flere av foreldrene hadde behov for å snakke med hverandre.

- Dette er en klassisk historie der en betrodd mann skal ha brukt sin posisjon til å få et forhold til barn i bygda, sier kapellanen som var til stede på møtet. Han sier en av hans sønner er «berørt» av saken, og han frykter at flere historier vil dukke opp i kjølvannet av den første anmeldelsen.

- Omfanget av dette er usikkert. Politiets etterforskning vil vise hva som har skjedd, sier kapellanen.

Ikke full oversikt

Soknepresten i det lille samfunnet mener politiet ikke har full oversikt over sak en.

- I saker som dette vil jo kriseteam og liknende være i beredskap. Dette er nokså nytt, og det er klart vi tar vår del i det, sier soknepresten til Dagbladet i går kveld, mens hans kollega deltok i krisemøtet.

- Jeg tviler på at politiet har full oversikt ennå. De vet om noe, men de vet ikke alt, sier soknepresten. Innbyggerne understreker at man ikke skal forhåndsdømme mannen. Politiet vil at færrest mulig detaljer skal ut.

- Er det mistanke om at 61-åringen skal ha misbrukt flere barn?

- Det vil jeg ikke kommentere. Det er viktig at vi nå får ro i etterforskningen, svarer politiadvokat Monsen. Ifølge Dagbladets opplysninger, tror imidlertid politiet at flere barn kan ha blitt misbrukt. Etterforskerne ved Rogaland politidistrikt skal de siste to dagene ha avhørt en rekke personer i bygda, deriblant flere ungdommer.

61-åringen har forklart seg til politiet. Han erkjenner ikke straffskyld etter den alvorlige siktelsen.

Advokat Harald Øglænd møtte i retten som forsvarer for siktede.

- Saken er nå overtatt av en annen advokat. Jeg kan derfor ikke kommentere saken, sier Øglænd.

Dagbladet får bekreftet at den siktede har jobbet med barne- og ungdomsarbeid innen idrett i mange år i det samme lokalmiljøet. Han har kone, barn og barnebarn. Familien tok i går kveld kontakt med Tor Erling Staff, som trolig overtar saken i dag.

Snakkes om

Saken er allerede blitt det store samtaleemnet på ferjer, i butikker og der hvor folk ellers møtes.

- Dette er jo et lite samfunn, og vi vet jo hva som skjer rundt ungene våre. Siktede har alltid stått på for fellesskapet i bygda, sier en nabo av siktede.

I FENGSEL: Den siktede 61-åringen ble tirsdag varetektsfengslet. Ifølge politiet sitter han varetektsfengslet her - i Stavanger fengsel.
SAMTALETEMA: Den alvorlige siktelsen er det store samtaleemnet på ferjer, i butikker og der hvor folk ellers møtes i det lille øysamfunnet i Rogaland.