Misbrukte Fritzl-barna

Barna hans får erstatning - etter at Fritzl-saken ble latterliggjort i en falsk valgannonse.

BARNA FÅR ERSTATNING: Et østerriksk parti brukte Josef Fritzls overgrep til å latterliggjøre en politisk motstander. Nå får ofrene i saken - barna hans - 40 000 kroner i erstatning. Foto:AFP/ HELMUT FOHRINGER
BARNA FÅR ERSTATNING: Et østerriksk parti brukte Josef Fritzls overgrep til å latterliggjøre en politisk motstander. Nå får ofrene i saken - barna hans - 40 000 kroner i erstatning. Foto:AFP/ HELMUT FOHRINGER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERLIN (Dagbladet): Den perfide forfalskningen dukket i fjor sommer opp i en østerriksk regionalavis.

Tilsynelatende var det sosialdemokratiske partiet SPÖ ute for å overbevise velgerne om det riktige i å oppheve livstid som øverste strafferamme for grove forbrytelser. I stedet ville SPÖ ha innført en maksimumsgrense på 25 års fengsel.

Misbrukte Fritzl «25 år må være nok» sto det som overskrift på annonsen med bilde av den livstidsdømte drapsmannen Josef Fritzl. Teksten spilte på de 24 årene som datteren Elisabeth ble holdt som hans personlige sexslave og fange og stilte spørsmålstegn ved om 25 år ville være streng nok straff i saker som denne - eller om den nye grensa ikke ville bli en gavepakke til tungt kriminelle.

Det viste seg hurtig at SPÖ - selvsagt - ikke sto bak, selv om både utforming, farger og logo kunne tyde på nettopp det.

Nærmere undersøkelser avslørte at sentrale tillitsfolk i det høyrepopulistiske partiet FPÖ sto bak, og at spøkefuglene hadde betalt for den ikke akkurat billige annonsen.

Platte vitser Advokaten Walter Anzböck hadde ikke bare problemer med å få øye på humoren i utspillet. Verst syns bestyreren av Josef Fritzls konkursbo likevel det var at politikere i offentlige verv slår platte vitser på Fritzl-barnas bekostning.

Han saksøkte dermed partiet FPÖ og krevde en skikkelig økonomisk ørefik som straff for overgrepet.

Nå har overlandsretten i Wien - i følge avisa Kronen Zeitung - avsagt endelig dom etter at partiet også ble dømt i flere lavere instanser. Resultatet denne gangen kan ikke ankes.

Skiftet navn Elisabeth Fritzl (49) og de seks barna hennes mottar nå totalt 5000 euro - eller drøyt 40 000 kroner - som plaster på såret.

Det ble i 2008 avslørt at Josef Fritzl hadde holdt henne fanget i kjelleren i 24 år, voldtatt henne over 3000 ganger og gjorde henne gravid sju ganger. Han er dømt for drap på det ene barnet, som ikke fikk legehjelp og derfor døde rett etter fødselen.

Elisabeth og barna har fått tildelt nye navn. Pengene hun mottok i erstatning fra myndighetene - og fra østerrikske medier som måtte betale dyrt for å ha trengt dypt inn i privatlivet hennes - ble brukt til å kjøpe et hus på landet.

Kvinnen stilte som vitne mot faren sin under rettssaken i 2009 - og naglet ham så grusomt at Josef Fritzl like etterpå valgte å erklære seg skyldig på alle tiltalepunkter. Elisabeth har verken før eller senere ytret seg offentlig - til tross for tilbud om millionkontrakter for bøker og filmer.

Soner livstid Josef Fritzl soner i en avdeling for tungt kriminelle med psykiske forstyrrelser.

Østerrikske aviser har rapportert om at han med jevne mellomrom sender tiggerbrev til svigerinna, der han ber om lommepenger og hjelp til å få tatt opp kontakt med kona og barna.

Ingen av dem har gitt ham livstegn, siden Fritzl i 2009 ble dømt. Fengselsledelsen grep i fjor inn og fikk stoppet hans forsøk på å ta ut skilsmisse - et sjakktrekk som ikke hadde annen begrunnelse enn å hindre Rosemarie (75) i å nyte godt av pensjonen hans.

ANNONSEN som satte sinnene i kok: For denne falske annonsen i en østerriksk avis, får Josef Fritzls barn nå en erstatning på 40 000 kroner på deling.  (Screenshot)
ANNONSEN som satte sinnene i kok: For denne falske annonsen i en østerriksk avis, får Josef Fritzls barn nå en erstatning på 40 000 kroner på deling. (Screenshot) Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer