Misbrukte Røde Kors-symbol

I redningsoperasjonen der Ingrid Betancourt og 14 andre gisler ble befridd fra FARC.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Colombia misbrukte Røde Kors-symbolet under redningsoperasjonen der Ingrid Betancourt og 14 andre gisler ble befridd fra FARC-geriljaen.

Fotografier som CNN har fått tilgang til via en militær kilde viser en mann med en vest med Røde Kors-symbol på. På alle bildene er det den samme mannen som er iført vesten, skriver CNN.

Uribe sier han tillot at en soldat brukte en vest med Røde Kors-symbol på, men hevder det var fordi han var nervøs for aksjonen.

- Soldaten tok et stykke tøy med Røde Kors’ initialer på ut av lommen sin, og satte dette på vesten sin. Vi beklager at dette skjedde, sier Uribe i en kommentar, etter at flere medier rapporterte om at etterretningstjenestemenn som gjennomførte redningsoperasjonen bar T-skjorter og vester merket med Røde Kors-symbolet. Uribe sier samtidig at det ikke var meningen å bedra opprørerne.

- Ble lurt
To av opprørerne som ble arrestert under redningsaksjonen har fortalt at colombianske soldater lurte dem ved å bruke Røde Kors-symbolet, opplyser deres advokat Rodolfo Rios.

- De har ved flere anledninger sagt at hæren prøvde å late som om de var Det internasjonale Røde Kors, og at tre eller fire personer i aksjonen brukte Røde Kors-symboler, sier Rios.

CNN har også meldt om at de gjennom en militær kilde har fått se upubliserte fotoer og video av en soldat som bruker initialene til den humanitære organisasjonen.

Vil ikke avsløre soldat
Uribe sier navnet på den ene soldaten han innrømmer bar Røde Kors-symbolet under aksjonen, ikke vil bli avslørt da «de ikke ønsker at det skal påvirke karrieren hans».

Colombianske myndigheter, gjennom visepresident Francisco Santos, har tidligere sagt at de vil granske påstandene om at soldater brukte Røde Kors-symbol for å lure opprørere.
Å la militært personell utgi seg for å være Røde Kors-arbeidere er et brudd på Genèvekonvensjonen, ettersom det kan sette hjelpearbeidere i fare når de opererer i krigsherjede områder og undergrave Røde Kors’ nøytralitet.

(NTB)
REDDES: Under redningsoperasjonen hvor Ingrid Betancourt og fjorten andre gisler ble satt fri var en av redningsmennene iført en vest med Røde Kors-symbolet på. Foto: SCANPIX
REDDES: Under redningsoperasjonen hvor Ingrid Betancourt og fjorten andre gisler ble satt fri var en av redningsmennene iført en vest med Røde Kors-symbolet på. Foto: SCANPIX Vis mer