Misbrukte stedøtrene - tilgitt av jentenes mor

Stefaren misbrukte de to jentene seksuelt fra de var åtte og ti år gamle. Da mora oppdaget hva som foregikk, valgte hun å fortsette forholdet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst to ganger i måneden forgrep familiefaren seg mot sine to stedøtre i deres hjem. Overgrepene varte over flere år, men ble ikke oppdaget før han ble etterforsket for å ha befølt tre jenter som besøkte familien.

Overgrepsaken fra Torsken i Senja startet da tre jenter, som nå er 14 år, i desember 2001 anmeldte den nå 37 år gamle mannen for beføling og seksuelt krenkende handlinger. Den årelange mishandlingen av stedøtrene kom fram da familiemedlemmer ble avhørt etter anmeldelsen.

Lukkede dører

Både i politiavhør og da rettssaken startet mandag i Senja Tingrett ga tiltalte en uforbeholden tilståelse for de langvarige overgrepene. Etter anmodning fra stedøtrenes bistandsadvokater gikk rettssaken for lukkede dører med referatbegrensninger for pressen.

Tiltalte klarte ikke å forklare seg sammenhengende om hvordan han «overtalte» de to stedøtrene til å utføre seksuelle handlinger som i strafferettslig forstand sidestilles med samleie.

Men han bekreftet punkt for punkt den alvorlige tiltalen og alle forhold som ble berørt under opplesning av tiltaltes politiforklaringer.

Flere ganger

Den minste jenta var bare sju-åtte år da overgrepene startet. Søsteren var ti år da hun første gang ble utsatt for stefarens seksuelle overgrep. Ved en anledning innrømmet han å ha forsøkt å gjennomføre samleie med den ene av stedøtrene.

- Overgrepene skjedde flere ganger, om ikke ukentlig, så i alle fall et par ganger i måneden. Men hyppigheten varierte. Jeg brukte aldri vold, men maste og maste til jeg fikk det som jeg ville, forklarte tiltalte.

Den ene av stedøtrene mente at hun på det meste ble seksuelt misbrukt et par ganger i uken.

- Han har gjort alt man kan tenke seg. Det var når jeg var inne hjemme og mamma var ute han holdt på. Han brukte også å komme inn på soverommet mitt om natta, forklarte hun i retten.

Ble oppdaget

Moren til de to jentene oppdaget hva som var skjedd da døtrene var 11 og 16 år gamle.

- Hun var da så sint på meg at hun var hysterisk. Det ble ikke brudd mellom oss, men mye mistenkeliggjøring og krangling. Vi valgte å prøve å la det gå videre, forklarte tiltalte.

Ifølge jentene fortsatte stefaren overgrepene mot den yngste stedatteren også etter at han ble avslørt av moren.

- Men hun visste ikke om at han fortsatte, forklarte den yngste stedatteren.

Flyttet vekk

Etter at tiltalte i desember 2001 ble pågrepet og varetektsfengslet for en periode, flyttet samboeren, deres tre felles barn og den eldste datteren til et annet sted i Norge.

Den tiltalte flyttet etter og har fortsatt kontakt med moren og de tre felles barna, som han ikke er mistenkt for å ha forgrepet seg mot. 37-åringen ga i retten uttrykk for at han ønsket å ta sin straff for det han har gjort.

Den yngste stedatteren oppfatter det som om stefaren fortsatt «er i lag» med moren, selv om han bor i en annen leilighet. Hun er svært bitter for at resten av familien har flyttet, og føler at moren har tatt parti for stefaren.

- Hun er der for ham. Ikke for meg. Min situasjon er helt for jævlig. Han har tatt familien fra meg. Jeg håper dere gir ham en god straff for det han har gjort, sa hun idet hun avsluttet sin tunge forklaring for retten.

(NTB)