Misbrukte UNE sin myndighet da den vedtok å sende Neda (13) til Jordan?

Neda og familien kjemper for retur.

KASTET UT: Misbrukte Utlendingsnemnda (UNE) sin myndighet da den vedtok å sende Neda Ibrahim (13) og familien tilbake til Jordan? Spørsmålet vurderes av Oslo tingrett når en ny rettsrunde i saken starter mandag. Foto: Privat
KASTET UT: Misbrukte Utlendingsnemnda (UNE) sin myndighet da den vedtok å sende Neda Ibrahim (13) og familien tilbake til Jordan? Spørsmålet vurderes av Oslo tingrett når en ny rettsrunde i saken starter mandag. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spørsmålet vurderes av Oslo tingrett når en ny rettsrunde i saken starter mandag.

Ekteparet Ibrahim lot som de var palestinske flyktninger fra Irak da de kom til Norge i 2003 med to småbarn. Familien fikk endelig avslag på asylsøknaden i 2006 og har søkt om omgjøring av dette fem ganger. Men Utlendingsnemnda (UNE) har opprettholdt avslaget. I mellomtiden fikk ekteparet to barn til.

Da UNE i 2013 fikk brakt på det rene at familien hadde løyet om bakgrunnen, ble de raskt sendt til Jordan. Familien hadde da bodd på Dale asylmottak i Sandnes i Rogaland i ti år.

Vanskelige kår Familien saksøkte staten og vant fram i tingretten, på bakgrunn av at UNE ikke hadde vurdert familiemedlemmenes helsesituasjon før utsendelsen. UNE aksepterte dommen, revurderte saken og fattet et nytt utvisningsvedtak. Det er dette vedtaket familien håper å få omgjort.

- Vi håper selvsagt at vedtaket blir kjent ugyldig, at staten velger å akseptere dommen og at det besluttes at familien skal få returnere til Norge, sier advokat Arild Humlen til NTB.

Informasjonssjef Bjørn Lyster i UNE ønsker ikke å kommentere saken før rettssaken, som går fra mandag til onsdag.

Taus UNE Identiteten til familien ble først endelig avklart da foreldrenes pass ble oppdaget under politiets ransaking i mars 2013. Foreldrene har erkjent at de er jordanske statsborgere, men har håpet å få bli i Norge av hensyn til barna. To av de fire barna er født og oppvokst i Norge, mens Neda og broren hennes var så små da de kom at de alltid har betraktet Norge som sitt hjemland.

UNEs vurdering er at innvandringsregulerende hensyn veier tyngre enn to av familiemedlemmenes helseproblemer og det samlede hensynet til barnas beste.

Har det vanskelig Advokat Humlen har selv besøkt familien i Irbid i Jordan, og han forteller at de lever under svært vanskelige kår.

Han er fullt klar over at selv om de vinner igjen i tingretten, kan staten anke eller gjøre som sist: Akseptere dommen og fatte et nytt negativt vedtak.

- Hvis saken ikke fører fram, vil vi i samråd med familien vurdere om dommen skal ankes.

Ifølge førsteamanuensis og doktor i rettsvitenskap Merete Havre ved Høyskolen i Oslo og Akershus vil rettssaken dreie seg om UNE har tolket loven riktig, særlig når det gjelder paragraf 38 i utlendingsloven om søkernes tilknytning til Norge.

Annen terskel - Det skal etter denne bestemmelsen legges en annen terskel til grunn når det gjelder barns tilknytning enn voksnes. En slik tilknytning som Neda har, er klart innenfor, sier Havre til NTB.

Men domstolen kan samtidig komme til at innvandringsregulerende hensyn veier tyngre, påpeker hun.

- Om disse kan trumfe en slik tilknytning hun har, er det rettslig uenighet om, sier hun og framholder at det er UNEs oppgave å gi en god nok begrunnelse for sitt vedtak.

- Dersom det er en svak begrunnelse for hvorfor de innvandringsregulerende hensynene må gå foran, kan vedtaket oppheves, sier Havre.

(NTB)

FØRER SAKEN: - Vi håper selvsagt at vedtaket blir kjent ugyldig, at staten velger å akseptere dommen og at det besluttes at familien skal få returnere til Norge, sier advokat Arild Humlen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
FØRER SAKEN: - Vi håper selvsagt at vedtaket blir kjent ugyldig, at staten velger å akseptere dommen og at det besluttes at familien skal få returnere til Norge, sier advokat Arild Humlen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer