Misfornøyd med 40 millioner

Kværners tidligere toppsjef Erik Tønseth sikret seg 40 millioner kroner før han måtte forlate bedriften. Han mener han har rett til mer, og vil foreløpig ikke betale tilbake 17 millioner kroner han skylder Kværner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ti måneder etter at Erik Tønseth forlot sjefsstolen, er han fortsatt Kværners største personlige aksjonær med 188000 aksjer som i går var verdt 34 millioner kroner. Det viser selskapets nyeste aksjonærutskrift.

Tønseth gikk ikke tomhendt fra Kværner. Med en fallskjerm på 20 millioner kroner utbetalt over tre år uten fratrekk for nye ansettelsesforhold burde kontantstrømmen være sikret. Og Tønseth hadde ikke sittet med hendene i fanget tidligere heller.

Aksjegevinst

De siste to åra i Kværner sikret han seg lønn og andre ytelser på til sammen 15,7 millioner kroner. I tillegg solgte han Kværner-aksjer med en gevinst på 5,5 millioner kroner sommeren 1997.

Samlet over fem år har Tønseth dermed sikret seg godt over 40 millioner kroner, i tillegg til at han har hatt avdragsfrie, men ikke rentefrie, lån på 17 millioner kroner. Tønseth mener imidlertid han har krav på mer.

Kværner vil imidlertid si stopp, og krever at Tønseth betaler tilbake det han skylder selskapet.

- Vi mener at Erik Tønseths ansettelsesforhold går ut ved utgangen av oktober, og legger dermed til grunn at Tønseth da har betalt tilbake sine lån på til sammen 17 millioner, sier informasjonsdirektør Trond Andresen.

Varsler stevning

Han opplyser at alle lån Tønseth har tatt opp i Kværner har vært avdragsfrie, men at det hele tida har påløpt renter, som Tønseth har betalt løpende.

Tønseth bestrider at hans oppsigelsesforhold utløper i oktober, og har ifølge Dagens Næringsliv varslet at en stevning kan bli tatt ut i nær framtid.

Tønseth mener også at han fortsatt skal ha råderett over og kunne overta til kostpris en eksklusiv boligeiendom i Surrey utenfor London, noe Kværner bestrider. Hvis Tønseth vinner fram med sitt krav, vil han kunne innkassere en pen milliongevinst fra London.