Misfornøyd med lønnsøkning

Politidirektoratet bevilger nå ekstra penger for å få sendt flere enn tusen utlendinger ut av landet. Mange av dem er kriminelle men har ikke blitt sendt ut, fordi politiet ikke har fått betalt for å følge dem på flyet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden november har det nesten ikke gått noen transporter ut av Norge. Personer som skal sendes ut av Norge med fly, må i de fleste tilfeller ledsages av politifolk. Dette er av hensyn til sikkerheten om bord på flyene og fordi myndighetene i transittlandene ikke tar sjansen på at de uttransporterte plutselig søker asyl eller forsvinner før de blir satt på neste fly.

Men de siste fire månedene har bare en liten del av disse utviste blitt ledsaget ut av landet. Årsaken er en strid om overtidsbetaling mellom Politidirektoratet (POD) og Utlendingsseksjonen ved Oslo Politikammer.

Men etter at Dagbladet.no begynte å skrive om denne saken tar Politidirektoratet grep, og tilbyr politimennene et daglig engangsbeløp for å følge utlendingene hjem.

- Beløpet er satt til 500 kroner per døgn, og kommer i tillegg til den godtgjørelsen som tjenestemennene har fått som følge av avtalen Politiets Fellesforbund har inngått med Justisdepartementet, skriver politidirektør Ingelin Killengreen i en pressemelding.

Politiets Fellesforbund er imidlertid provosert over den nye ordningen, og frykter at den skal gjøre vondt verre. Fritida deres er mer verdt enn 500 kroner minus skatt.

- Det er opp til hver enkelt politimann å ta stilling til forordningen. Noen kortere turer kan kanskje la seg gjennomføre, men det store problemet er ikke løst med dette, sier Arne Jørgen Olafsen i Politiets Fellesforbund til Dagbladet.no.

Politidirektoratet vurderer nå om vaktselskaper kan brukes til å transportere utlendingene ut av landet.

Kan ikke fengsles

Blant dem som skal sendes ut, er:

* Asylsøkere

* Kriminelle etter endt soning

* Personer som oppholder seg ulovlig i Norge.

Dagbladet.no skrev i begynnelsen av mars om kriminelle som begår lovbrudd mens de venter på utsendelse, ikke kan fengsles med mindre de har begått alvorlig kriminalitet. Enn 22 år gammel mann begikk grovt ran mens han ventet på utsendelse.

Politiets Fellesforbund har ikke noen tro på at PODs regelendring vil løse problemet med det store antallet utlendinger som skulle vært sendt ut.

Illustrasjonsfoto: SCANPIX