Misfornøyd med regjeringens verneareal

Natur og Ungdom er misfornøyd med den rødgrønne regjeringens vern av areal. - Kritikken er skivebom, mener Miljøverndepartementet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regnestykket som danner grunnlag for misnøyen, viser at trepartiregjeringen til Kjell Magne Bondevik (KrF) fra 2001 til 2005 fattet vedtak om vern av til sammen 14.643 kvadratkilometer norsk natur.

Til sammenligning har den rødgrønne regjeringen under ledelse av Jens Stoltenberg (Ap) fra 2005 og til nå vedtatt vern av 9.704 kvadratkilometer.

- Dypt skuffende

- Det er selvsagt dypt skuffende at dagens regjering ikke ser viktigheten av å ta vare på norsk verdifull natur, for å ta vare på våre truede planter og dyr, sier nestleder Malin Jacob i Natur og Ungdom (NU) i en pressemelding der hun kommenterer tallene.

Fagmedarbeider Åshild Lahn i NU opplyser til NTB at regnestykket som viser at Stoltenberg II har vernet et areal som er én tredel mindre enn vernearealet til Bondevik II, er basert på tall fra Statistisk sentralbyrå og regjeringens egne tall.

- Skivebom

Miljøverndepartementet mener at å sammenligne kvadratkilometer vernet område blir for snevert.

- Regjeringen har opprettet seks nasjonalparker, utvidet én og er i sluttfasen med enda en. Kritikken om at regjeringen ikke ser viktigheten av å ta vare på naturen er skivebom, sier politisk rådgiver i Miljøverndepartementet, Morten Wasstøl (SV), til NTB.

Wasstøl sier at 2008 var et toppår for vernet areal og for bevilgninger til skogvern. Og 1. juli trådte den nye naturmangfoldloven for vern og forvaltning av norsk natur i kraft.

- Det er en lang prosess å gjøre nasjonalparker klare for vern. For Bondevik II var mange parker i sluttfasen, noe som gjorde det mulig å gjøre så mange vedtak. Vi har også hatt et høyt tempo, sier Wasstøl.

Prioriterte skogområder

I pressemeldingen viser NU også til en liste med 15 skogområder de mener må prioriteres i vernearbeidet framover. Ett av disse områdene, Holmvassdalen i Nordland, er allerede vernet. For et annet område, kalt Auster-Vefsnakomplekset, har Direktoratet for naturforvaltning nylig lagt fram et verneforslag.

På Natur og Ungdoms prioriteringsliste står for øvrig følgende 13 skogområder: Fimreiteåsen og Ytrismorki i Sogn og Fjordane, Sævareidberget i Hordaland, Nordåa-Søråa i Oppland, Eikesdalen og Tjørnnakkane i Møre og Romsdal, Gråura i Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag, Børtevannsliene i Telemark, Gutulisjøen i Hedmark, Gampedalen og Hvalpåsen i Buskerud, Stordalen i Nord-Trøndelag og Dividalen i Troms.

(NTB)