Misfornøyde NAV-brukere

Halvparten av brukerne har ikke tillit til NAV

Avhengig av brukernes tillit: Arbeids- og velferdsdirektør i NAV Tor Saglie,er bekymret over resultatene av NAVs årlige brukerundersøkelse.         Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .
Avhengig av brukernes tillit: Arbeids- og velferdsdirektør i NAV Tor Saglie,er bekymret over resultatene av NAVs årlige brukerundersøkelse. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): 7400 NAV- brukere har svart på NAVs årlige brukerundersøkelse, som viser at andelen fornøyde brukere av NAVs service har sunket fra 68 til 62 prosent det siste året.

Tapt tillit
I fjor svarte 67 prosent at de hadde tillit til NAV, mens det i år kun er 55 prosent som har svart dette. I en pressemelding uttrykker arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie bekymring over den tapte tilliten:

- Vi er avhengige av at brukerne har tillit til oss, og er bekymret over at bare halvparten av brukerne sier de har tillit til NAV. Vi kan bare løse dette gjennom å levere bedre tjenester. Vi arbeider hardt med å redusere saksbehandlingstidene og øke servicen, som vil bidra til at brukerne våre blir mer fornøyde.

Oslo er det fylket hvor brukerne har minst tillit til NAV: I fjor svarte 60 prosent av brukerne fra Oslo at de hadde tillit til NAV, mens det i år kun er 45 prosent som har svart dette.

Den nedsatte tilliten til NAV vises spesielt godt hos de brukerne som mottar uførepensjon, kontantstøtte, rehabiliteringspenger, og hos enslige forsørgere og de som er tidsbetinget uføre.

Sliter på mange områder

Andelen brukere som er fornøyde med ventetiden på telefon har sunket fra 55 prosent i fjor til 49 prosent i år. Oslo er også på dette området det fylket med minst fornøyde brukere.

Kun 25 prosent av brukerne i Oslo har svart at de er fornøyde med ventetiden på telefon, mens brukerne i Sogn og fjordane er mest fornøyd av alle. Over 65 prosent av brukerne derfra har svart at de er fornøyde med svartiden på telefon.

—Denne brukerundersøkelsen viser at NAV sliter på mange områder. Siden i fjor sommer er det blitt jobbet intenst for å korte ned saksbehandlingstidene, og vi begynner å se resultater. Med ekstrabevilgningen fra Stortinget har vi iverksatt ytterligere tiltak for å bli bedre på telefoni, forbedre tjenestene på nav.no, etablere mer effektive rutiner og stabilisere IKT-systemene, sier arbeids- og velferdsdirektøren i pressemeldingen.

Ønsker NAV-ombud
Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) reagerer på de negative tallene i brukerundersøkelsen.

Assisterende generalsekretær i FFO Jarl Ovesen sier på organisasjonens hjemmesider at dette viser viktigheten av å opprette et eget NAV- ombud. Da FFO deltok på stortingshøring i april var dette et av forslagene som ble lagt frem.

- Antallet henvendelser til FFOs egen Rettighetstelefon som dreide seg om NAV økte med hele 50 prosent i 2008.Vi ønsker også at stortinget skal lovfeste retten til bytte av saksbehandler, og tror at dette kan bidra til å styrke NAVs tillit hos brukerne.