Atomvåpen:

- Misforståelse unna utslettelse

Generalsekretær i FN, António Guterres, advarer om at menneskeheten bare er én misforståelse unna utslettelse.

ADVARER: Generalsekretær i FN, António Guterres, påpekte at spørsmålet om atomvåpen er like aktuelt i dag, som det var under den kalde krigen. Foto: AP/Yuki Iwamura/NTB
ADVARER: Generalsekretær i FN, António Guterres, påpekte at spørsmålet om atomvåpen er like aktuelt i dag, som det var under den kalde krigen. Foto: AP/Yuki Iwamura/NTB Vis mer
Publisert

Det gjorde han mandag, under åpningen av en konferanse med ikkespredningsavtalen som tema. Land som har sluttet opp om avtalen fra 1970 deltar.

Det skriver Sky News.

Avtalen, som omhandler atomvåpen, har tre hovedmål ifølge FN: ikke-spredning, avvæpning og fredelig bruk av atomteknologi.

Overordnet har den som mål å forhindre spredning av atomvåpen, og til slutt oppnå en verden fri for atomvåpen.

- Har blitt vanskeligere

FNs generalsekretær António Guterres påpekte at veien til en verden fri for atomvåpen plutselig har blitt enda vanskeligere, i kjølvannet av Ukraina-krigen.

- Kriser med kjernefysiske undertoner svir. Menneskeheten er bare én misforståelse unna utslettelse, sa han.

Guterres uttalte at trusselen om en atomkrig er like reell nå, som den var under den kalde krigen.

- Vi har vært særdeles heldige til nå. Men hell er ingen strategi. Det beskytter heller ikke mot geopolitiske spenninger som kan koke over og resultere i atomkrig, sa han.

- Leker med ild

Tirsdag sier Marija Zakharova, pressetalsperson i det russiske utenriksdepartementet, at de vil fortsette å sørge for sikkerheten til atomkraftverket i Zaporizjzja.

Det skriver det russiske, statseide nyhetsnettstedet Ria Novosti.

- Aldri før i historien har atomkraftverk i drift vært utsatt for jevnlige, vanvittige angrep, hevder hun ifølge mediet.

Videre sier hun at Kyiv tester styrken til sikkerhetssituasjonen ved atomkraftverket, noe som øker risikoen for ulykker.

- Kyiv hever innsatsen, og forstår ikke engang hva deres hensynsløshet og lek med ild kan bli til, advarer hun.

- Forferdelig ulykke

USA har tidligere anklaget Russland for å ha brukt Ukrainas største atomkraftverk som et «atomskjold» i krigen.

Russerne bruker ifølge utenriksminister i USA, Antony Blinken, anlegget i Zaporizjzja som en militærbase.

- Washington er dypt bekymret over dette. De skyter mot ukrainske tropper derfra, og ukrainerne kan ikke skyte tilbake. Det kan resultere i en forferdelig ulykke som involverer atomkraftverket, sa Blinken under konferansen.

Putin med atomuttalelse

Mandag kom Russlands president, Vladimir Putin, med en ny uttalelse om atomkrig.

- Det er ingen vinnere i en atomkrig, derfor burde det aldri startes, sier Vladimir Putin ifølge Reuters.

Den russiske presidenten har ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået Ria Novost kommet med uttalelsen i forbindelse med konferansen om ikkespredningsavtalen.

- Som en stat som er part i ikkespredningsavtalen, følger Russland konsekvent traktatens bokstav og ånd. Våre forpliktelser i henhold til bilaterale avtaler med USA om reduksjon og begrensning av relevante våpen, er også oppfylt, sier Putin ifølge nyhetsbyrået.

Reuters skriver at uttalelsen er sendt i et brev til de som skal delta på en konferanse hvor ikkespredningsavtalen vil være et av temaene.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer