SETT DENNE FØR?: I går falt fristen for innsendelse av moms-oppgaver. Men ikke uten trøbbel hos Altinn. Foto: Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix.
SETT DENNE FØR?: I går falt fristen for innsendelse av moms-oppgaver. Men ikke uten trøbbel hos Altinn. Foto: Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix.Vis mer

Misforståelsen som kan gi deg en skattesmell

Skatteetaten delte ut gebyrer på over milliarden i fjor.

(Finansavisen): Fristen for innsendelse av merverdioppgaver gikk ut i går, men ikke uten massive driftsproblemer på Altinn, skriver Finansavisen.

Store og små bedrifter stanget i en hjemmeside uten respons, og fikk ikke lagt inn pålagte opplysninger innen fristen.

- På morgenen i dag fikk jeg registrert noen, men etter klokken 11 har det vært full stopp. Jeg har 16 bedrifter jeg ikke får lagt inn, sier regnskapsfører Jarl Kjelby til avisen.

- Nå har jeg kastet bort snart en hel dag på dette. Jeg kan ikke sende regningen til Altinn, men de er raske med gebyrer til mine bedrifter hvis oppgavene ikke er inne innen fristen, legger han til.

Én milliard i fjor

For hver bedrift som ikke registrerer merverdioppgaven, utløses et halvt rettsgebyr per dag, det vil si 524,50 kroner i forsinkelsesgebyr per bedrift per dag.

2017 var ifølge Finansavisen første år med ordningen for tvangsmulkt.

- I fjor ble det betalt inn én milliard kroner i slike bøter. Det er bedrifter av samme type som mine kunder som betaler det meste, altså mindre bedrifter uten egen regnskapsfører, sier Kjelby videre.

- Blanko-fullmakt

Fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen uttrykker overfor avisen stor skepsis til reglene for tvangsmulkt.

- Myndighetene har nærmest fått blanko-fullmakt. Hvis du gjør en misforståelse eller en teknisk feil, risikerer du tvangsmulkt selv om du ikke har noe å registrere, sier han.

Lothe viser eksempelvis til at du risikerer tvangsmulkt hvis du ikke leverer såkalt nulloppgave for moms.

- I slike tilfeller er det ikke snakk om at skattemyndighetene går glipp av opplysninger, påpeker han overfor Finansavisen.

Lothe kan ikke huske at tekniske problemer hos Altinn har gitt utsatte frister før.

- Men før man ilegges tvangsmulkt, må man varsles. I praksis får man det ikke hvis man ikke rakk å levere i går, og først får registrert oppgaven i dag, tror han.

- Ingen straff

Men hva skal til for å utsette fristen inntil Altinn fungerer normalt?

- Hvis det viser seg at avgiftspliktig ikke får levert merverdioppgaven på grunn av tekniske problemer hos Altinn i dag, vil Skatteetaten ikke sanksjonere ved for sen levering, skriver Ketil Svanholm, fungerende avdelingsdirektør for kjerneproduksjon i Skatteetaten, i en e-post til Finansavisen.

Avisen påpeker avslutningsvis at antallet dager med fullstendig Altinn-kollaps har falt de siste årene.

- Det er også mitt inntrykk at det er færre feil enn før, men jeg er mest opprørt over at småbedriftene straffes gjennom gebyrer, også når det er Skatteetaten som svikter, avslutter regnskapsfører Kjelby overfor Finansavisen.

Andre økonominyheter:
Arvekonfliktene som oftest havner i retten
Lokker med kokk, alkohol og concierge - nå kommer eldreluksusen