Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mishandles av norske menn

Flere av landets krisesentre har de siste åra merket en dramatisk økning av utenlandske kvinner på rømmen fra norske menn. I Midt-Troms og Sogn og Fjordane er nå over halvparten av kvinnene som oppsøker krisesentrene såkalte «postordrebruder».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Når samme mann henter brud nummer tre, fire og fem og flere av dem ender opp på krisesenteret, handler det ikke om normale giftermål lenger. Disse mennene misbruker kontaktbyråene, sier leder for Krisesentersekretariatet, Tove Smaadahl.

Samtidig advarer hun mot å stigmatisere alle menn som finner seg utenlandske koner:

- Her snakker vi om en liten gruppe som driver regelrett menneskehandel.

«Boom»

Dagbladets ringerunde avdekket derimot at særlig krisesentrene i utkant-Norge har hatt en «boom» av utenlandske kvinner de siste åra.

Flertallet er gift med norske menn.

  • Midt-Troms Krisesenter melder om firedobling fra 1999.
  • Sogn og Fjordane har hatt en økning fra 37,5 prosent til 50 prosent på to år.
  • Ved Vest-Finnmark Krisesenter er antallet russiske kvinner fordoblet fra 1999 til i år.
  • Av 120 kvinner ved Romerike Krisesenter i fjor var 38 utenlandske. Hittil i år har 45 av 96 vært utenlandske.

- Fellesnevneren for disse kvinnene er at de snakker dårlig norsk, mangler nettverk, lever i isolasjon og er ukjent med rettighetene sine. De er fullstendig prisgitt ektemennene, sier Tove Smaadahl.

Sexmisbruk

Krisesenterledere som Dagbladet har snakket med, forteller de verste historier fra sine møter med «postordrebrudene». Om voldtekter, slag, spark og ikke minst - psykisk terror.

  • En russisk kvinne fikk verken spise eller drikke uten godkjenning fra mannen.
  • En afrikansk kvinne var fritt vilt for alle menn som ønsket ha sex med henne.
  • En russisk kvinne ble sendt på dør i bare undertøyet, også midtvinters, dersom hun ikke adlød sin make.

- Sammenliknet med de norske kvinnene som kommer hit, har de utenlandske det enda verre, sier daglig leder ved Midt-Troms Krisesenter, May Uteng Pedersen.

Anneli Paltto ved Vest-Finnmark Krisesenter i Kirkenes bekrefter at det ikke er uvanlig at flere kvinner er blitt mishandlet av samme mann.

- En kar her i fylket har nå hentet sin femte kone i Russland. To av hans tidligere koner har vært hos oss, sier hun.

Lovendring

Ved Sogn og Fjordane Krisesenter har andelen utenlandske kvinner gradvis økt de siste seks åra. Stadig flere oppgir å ha møtt sin norske ektemann via kontaktbyråer, Internett eller avisannonser.

- Noen av mannfolka leter bevisst etter underdanige, oppofrende koner. Når det viser seg at kvinnene ikke lar seg kue, tyr de til vold og psykisk mishandling, sier daglig leder Liv Teigen

Ifølge UDIs regler er det et vilkår for fornyelse av oppholdstillatelse gitt på grunnlag av ekteskap eller samboerskap, at ekteskapet eller samboerforholdet består.

«Postordrebrudene» må derfor hvert år søke om forlenget opphold, inntil de etter tre år har krav på å bli i Norge.

Vil de skille seg før den tid, må de sannsynliggjøre mishandling og søke opphold på humanitært grunnlag.Justisdepartementet foreslår nå å endre Straffeprosesslovens '222 om besøksforbud, til også å gjelde besøk i eget hjem.

- Det blir forhåpentlig ikke like attraktivt for mishandleren å hente kone nummer to, tre og fire hvis han risikerer å bli kastet ut av eget hjem, sier Smaadahl.

Hele Norges coronakart