Mishandlet fanger - Slipper straff

Tvang Irak-fanger i kne og kalte dem menn uten pikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den danske etterretningsoffiseren Annemette Hommel er sammen med fire underordnede MP-soldater dømt for brudd på Geneve-konvensjonen og mishandling av fanger da hun tjenestegjorde ved den danske bataljonen i Irak.

Skandalesaken ble kjent i august 2004 da medsoldater reagerte på den kvinnelige kapteinens avhørsmetoder og meldte i fra til sin ledelse.

Mishandlingen fant sted i mars, april og mai 2004. Kapteinen ble sendt hjem før tiden da forsvarsledelsen ble gjort kjent med mistanken.

Grov pliktforsømmelse

I et halvt år har saken vært under behandling i byretten i København. I dag falt dommen mot kapteinen og de fire militærpolitisoldatene.

Hommel og soldatene var tiltalt for grov pliktforsømmelse i forbindelse med avhør av sivile irakere i den danske bataljonens leir, Camp Eden.

Skyldig

Alle ble funnet skyldige i pliktforsømmelse og for ikke å ha behandlet sivile med respekt og verdighet, slik Geneve-konvensjonen krever.

DØMT: Etterretningsoffiser Annemette Hommel brøt Genevkonvensjonen og mishandlet fanger under avhør i Irak. Foto: Scanpix
DØMT: Etterretningsoffiser Annemette Hommel brøt Genevkonvensjonen og mishandlet fanger under avhør i Irak. Foto: Scanpix Vis mer

Retten fant Hommel skyldig i følgende punkter, skriver Politiken.dk:

 • Lot fangene sitte på kne med rak rygg uten lov til å endre stilling
 • Kalte fangene «hund», «hundelort», «menn uten pikk», «ræv» og «svin» under avhør
 • De fire MP-soldatene ble funnet skyldige i å tvinge fangene til å sitte i bestemte, ubehagelige stillinger og unnlate å utlevere tepper og drikkevann.

  I følge dommen har de fem grovt tilsidesatt plikten å behandle anholdte personer med respekt og verdighet, samt plikten Geneve-konvensjonen krever om å behandle fanger humant og beskytte dem mot blant annet fornærmelser.

  Får ingen straff


  Tross dommen blir verken Hommel eller medsoldatene straffet for forholdet.

  Dommeren mener den danske forsvarsledelsen må sies å være medskyldig fordi de tiltalte MP-soldatene manglet utdannelse, og at Hommel selv hadde en foreldet utdannelse i forhold til oppgavene hun ble tillagt i Irak.

  Videre var det ikke utarbeidet regler for fangebehandling i bataljonen da mishandlingen pågikk, selv om bataljonsjefen var pålagt å utarbeide dette av den danske overkommandoen.

  Anket på stedet


  Selv om Hommel ikke fikk noen straff, anket hun dommen på stedet.

  - Jeg synes har lagt seg på en uvanlig hard linje når det gjelder de punkter som gjenstår i dommen. Det kan jeg selvfølgelig ikke leve med, sier hun til nyhetsbyrået Ritzau.

  - Jeg vet hva jeg står for som menneske. Det som står tilbake er ikke forenelig med mine menneskelige verdier. Jeg vil derfor veldig gjerne ha landsretten til å foreta en grundig gjennomgang av det hele, sier kapteinen.

EDEN: Mishandlingen skjedde i den danske bataljonsleiren Camp Eden i Irak våren 2004.