Mishandlet fanger i hemmelig fengsel

USA drev fengsel i Afghanistan der fanger ble torturert, hevder Human Rights Watch (HRW).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Så sent som i fjor ble fangene lenket fast til vegger og fratatt mat og vann. De ble også tvunget til å høre på høy musikk i stummende mørke flere dager på rad, hevder menneskerettighetsorganisasjonen i følge Associated Press.

Mistenker CIA 

Fengselet lå i nærheten av Kabul, Afghanistans hovedstad, og ble kalt "det mørke fengselet", kommer det fram i rapporten som menneskerettighetsgruppen fremlegger mandag.

Basert på vitneuttalelser fra flere fanger på Guantanamo Bay på Cuba som hevder de satt i fengselet, ble de mishandlet av amerikanske og afghanske fangevoktere i sivile klær. Human Rights Watch tror denne klesdrakten tyder på at fengselet ble drevet av CIA, melder AP. 

Ingen nattesøvn 

"Noen fanger sa at de ble lenket fast på en slik måte at det var umulig for dem å legge seg ned eller sove, med lenker som gjorde at hendene og håndleddene deres svulmet opp", står det i rapporten.

HRW snakket ikke direkte med fangene, fordi USA ikke tillater menneskerettighetsorganisasjoner å besøke fanger på Guantanamobasen og andre fangeleire i utlandet. I stedet fortalte fangene sine historier til advokater, som igjen sendte vitnematerialet til HRW.

Etiopiskfødte Benyam Mohammad fra Guantanamo, en av fangene som omtales i rapporten, hevder han ble holdt i fengselet i 2004.

"Det var beksvart, ikke noen lys i rommene mesteparten av tiden", bli han sitert mens han snakker med advokaten sin.

"De hang meg opp. Jeg fikk lov å sove noen timer den andre dagen, så hang de meg opp igjen, denne gangen i to dager".

Benyam forteller at han ble tvunget til å høre på Eminem og Dr. Dre i 20 dager, før musikken ble erstattet av "grusom spøkelseslatter og Halloween-lyder".

"CIA holdt på med fangene, inkludert meg, dag og natt. Mange gikk fra forstanden. Jeg kunne høre folk slå hoden mot veggen og dørene, mens de skrek av full hals" sier han videre til advokaten.

Overførte fangene 

I følge rapporten ble fengselet stengt etter at fangene ble overført til en amerikansk militærleir nær Bagram, like nord for Kabul, sent i fjor.

USAs fangebehandling har vært gjenstand for økt granskning de siste ukene, skriver AP.

Flere medlemmer i Europaparlamentet har kommet med forslag om å opprette en granskningskomité for å undersøke om amerikanske agenter har holdt terrormistenkte i hemmelige fengsler.

CIA har imidlertid ikke kommentert anklagene.