Mishandlet for moro skyld

Soldatene som forgrep seg på fanger i Irak gjorde det ikke alltid under avhør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De amerikanske soldatene misbrukte simpelthen fangene i Abu Ghraib-fengselet for å straffe dem eller for selv å ha det gøy, skriver Washington Post.

Dokumenter avisa har fått tak i viser at militærpolitiet iscenesatte flere overgrep for å disiplinere fanger som hadde lagd bråk. De ble også straffet for en angivelig voldtekt av en tenåringsgutt og andre handlinger.

Washington Post skriver at sivilie og militære etterretningsoffiserer jevnlig besøkte fengselet om natta for å hente varetektsfanger til en «trehytte» for avhør. Dokumenter viser også detaljerte redegjørelser for hvordan overgrepsskandalen kom for dagen.

Fikk hundrevis av bilder

Soldat Joseph M. Darby, som er tilknyttet den militære polititjenesten i Irak, fortalte etterforskere at da han kom tilbake til Abu Ghraib fra perm i november, hørte han om en skyteepisode i en celle. Han spurte Charles Graner, som var befalshavende, om han hadde noen bilder av cellen der skytingen foregikk.

Darby sa at Graner, som i det sivile har arbeidet som fengselsbetjent i Pennsylvania, hadde gitt ham to CD-er med bilder.

- Jeg trodde CD-ene inneholdt bilder av Irak og cellen der skytingen foregikk, sa Darbu til etterforskerne.

Darby fant hundrevis av bilder som viste nakne varetektsfanger. De ble misbrukt av amerikanske soldater.

- Det var så galt, jeg visste at jeg måtte gjøre noe, sa Darby.

Han fortalte også at han spurte Graner om bildene. Den befalshavende svarte:

- Min kristne tro fortalte meg at dette var galt, men offiseren i meg sa, «Jeg elsker å få en voksen mann til å pisse på seg».

Ren straff

I dokumentet beskriver soldater de to siktede offiserene Graner og Ivan L. «Chip» Frederick II som ledere og organisatorer for overgrepene. Frederick har i likhet med Graner jobbet som fangevokter i det sivile. Graner og Frederick har avslått å forklare seg om det som skjedde i Irak.

Advokatene til noen av de tiltalte soldatene har uttalt at etterretningsoffiserer beordret dem til å «myke opp» fanger for avhør. Men 24. oktober bestemte MP-ene seg altså for å straffe tre varektekstfanger som var mistenkt for å ha voldtatt en tenåringsgutt.

To av fangene som var mistenkt for voldtekt ble påsatt felles håndjern og kommandert til å stå i merkelige, ubehaglige og nedverdigende stillinger. Den tredje irakeren fikk påsatt håndjern mellom de to andre. Deretter lå de på gulvet sammen slik at alle de andre fangene kunne se dem, ifølge avisa.

En fange ble også tvunget til å stå på en boks med mat, med metalltråder bundet til tærne og penis. MP Sabrina Harman er i dokumentet sitert på at hun innrømmet å ha festet trådene til fangen og fortalt ham at han ville bli drept med elektrisk støt om han falt av boksen.

- Hvorfor gjorde du dette, ble Harman spurt.

- Bare for å leke med ham, svarte hun.

<B>OVERGREP:</B> Amerikanske soldater forgriper seg på fanger i Abu Ghraib-fengslet.