- Mishandlet hver dag

Innsatt ringte Al Jazeera fra Guantanamo.

HEVDER HAN BLE MISHANDLET: En innsatt i Guantanamo-fengselet sier til TV-kanalen Al Jazeera at han er blitt mishandlet. Mannen klarte å ringe TV-kanalen direkte fra fengselet. Foto: AP/SCANPIX
HEVDER HAN BLE MISHANDLET: En innsatt i Guantanamo-fengselet sier til TV-kanalen Al Jazeera at han er blitt mishandlet. Mannen klarte å ringe TV-kanalen direkte fra fengselet. Foto: AP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En innsatt klaget over mishandling da han ringte TV-kanalen Al Jazeera fra den amerikanske fangeleiren på Guantanamo.

Mohammad al-Qaraani fra Tsjad ble gitt lov til å ringe slektninger, men benyttet i stedet muligheten til å ta kontakt med den arabiske TV-kanalen Al Jazeera.

I sin andre dag i presidentstolen lovet Barack Obama å stenge Guantanamo-fengselet, al-Qaraani sier at forholdene i fengselet ikke er blitt noe bedre etter at Obama ble president.

- Mishandlingen startet cirka 20 dager fÃr Obama ble tatt i ed som president. Etter den tid har jeg blir mishandlet hver dag, sier al-Qaraani til Al Jazeera.

Han er den første Guantanamo-fangen som er blitt intervjuet. Journalister som besøker fangeleiren må skrive under på en avtale der de lover ikke å snakke med innsatte.

Obama har siden ordren om å stenge det hardt kritiserte fengselet også sagt at alle avhør skal gjennomføres i henhold til internasjonale regler.

- Angrepet med tåregass

Al-Qaraani hevder imidlertid at behandlingen av fangene ikke har endret seg. Han forteller blant annet at han ble nektet grunnleggende rettigheter som bevegelsesfrihet i fengselet, muligheten til å snakke med andre fanger og å bli servert «normal mat».

Da al-Qaraani nektet å forlate cellen sin i protest mot forholdene, skal han ha blitt slått med batonger av seks fangevoktere.

- De åpnet også to bokser med tåregass i cellen min. Jeg kunne ikke se og fikk nesten ikke puste, sier al-Qaraani.

Han forteller videre at en av fangevokterne begynte å dunke hodet hans mot cellegulvet.

- Jeg ropte til hans overordnede «ser du hva han gjør», men vedkommende begynte bare å le og svarte at «han gjør bare jobben sin». Jeg fikk slått ut en av tennene mine. Men selvsagt filmet de ikke blodet, kun ryggen min der jeg ikke hadde merker etter mishandlingen, hevder al-Qaraani.

- Forholdene forverret

Ahmed Ghappour, advokat i menneskerettsorganisasjonen Reprieve, sa til Al Jazeera i forrige måned at forholdene på Guantanamo stadig blir verre.

- Antall rapporterte overgrep øker. Jeg har levert inn tre detaljerte klager der vaktene er identifisert ved nummer, men jeg har ennå til gode å få svar, sier Ghappour.

Verken Det hvite hus eller utenriksdepartementet vil kommentere al-Qaraanis opplysninger.

En talsmann ved Guantanamo-fengselet, løytnant Brook DeWalt, opplyser imidlertid til nyhetsbyrået Reuters at enkelte av de innsatte får lov til å ringe slektninger én gang i uken.

De innsatte får imidlertid ikke lov til å slå nummeret selv.

En annen kilde ved fengselet forteller at al-Qaraani ble gitt lov til å ringe en onkel. Hvordan al-Qaraani fikk tak i nummeret til Al Jazeera, er et mysterium, sier kilden.

(NTB)

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer