Mishandlet og drepte måke - delte på snapchat

Rekordmange meldinger om dyremishandling i sommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I slutten av juni mottok dyrevernorganisasjonen, NOAH, en melding om en snapchat-video sendt av to gutter hvor de to har filmet at de selv mishandler en måke ved å stå på hodet dens.

Organisasjonen fikk videre beskjed om at måken hadde omkommet av skadene som guttene påførte den.

- NOAH reagerer sterkt på at noen finner det underholdende å påføre dyr lidelse. Å filme mishandling av dyr med døden til følge og sende det ut som underholdning er alvorlig mangel på empati for dyr, sier NOAHs leder Siri Martinsen til Dagbladet.

• Se den rystenede videoen øverst i saken.

I følge Martinsen, er videoen desverre ikke unik, men heller et eksempel på dyremishandlingen som foregår og øker spesielt om våren og sommeren.

- Vi anmelder stadig flere brudd på dyrevelferdsloven. Og den siste tiden har spesielt måker vært utsatt for grov mishandling og sadistiske handlinger av mennesker.

Viktig å rettsfølge NOAH har anmeldt hendelsen til politiet og understreker at denne type kriminalitet mot dyr er viktig å rettsforfølge.

Tidligere denne måneden anmeldte NOAH også Hydro Aluminium Høyanger for drap av måkunger med smertevoldende metoder, som i følge NOAH har pågått i flere år.

For bare noen dager siden anmeldte de og en person for å ha skutt flere måker fra sin veranda i et boligfelt i Mastevikae, og senest mandag denne uken enda en sak der flere måker er skutt og drept med luftgevær i Vikhammer.

- Hittil i år har vi allerede anmeldt flere saker enn foregående år, og får også flere direkte tips fra publikum om saker folk ønsker bistand til å anmelde.

- Vi ser at den økte debatten i media rundt dyreveldferd har bidratt til økt fokus på dyremishandling og har gjort at flere får øynene opp for at man faktisk kan anmelde forhold som bryter med dyrevelferdsloven og naturmangfoldloven.

Lav prioritet Martinsen sier at problemet nå ligger i at politiet ikke prioriterer denne typen saken høyt nok.

- Det er stor forskjell på ulike politidistrikt, og vi har sett en viss forbedring hos noen, likevel er forbedringspotensialet veldig stort fortsatt. Det virker som om dyresaker kun blir prioritert dersom politiet ikke har noe annet å jobbe med en dag. Det er for dårlig.

Politioverbetjent, Hans Martin Moen fra Troms politidistrikt sier imidlertid til NRK at de ikke får inn så mange slike saker.

- De blir etterforsket så fremst vi har noe å undersøke. At vi har noen spor og gå videre på, sier Moen.

Han kan videre bekrefte at de har fått inn anmeldelsen av måkedrapet som vises i videoen over.

- Denne saken blir etterforsket på vanlig måte. Det vil bli gjort undersøkelse med hva som har skjedd her, og det er dyrevelferdsloven som eventuelt er overtrådt. 

I følge NOAHs statistikker fra 2013 og fem år tilbake henlegges 90 prosent av alle dyrevernssaker. Og i de tilfellene hvor noen faktisk blir straffet er sanksjonene små. 

- De fleste får kun en bot på noen få tusen. Den høyeste straffen for brudd på dyrevelferdsloven og naturmangfoldloven er tre års fengselstraff, men den har hittil ikke blitt gitt.

Martinsen oppfordrer likevel alle til å anmelde misbruk av dyr for å få det store mørketallet av saker frem i lyset.  

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer