Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mishandling kostet 28 kaniner livet i Fredrikstad

Sjokkerende syn møtte Mattilsynet.

ILLE: - Det var ille, sier veterinær Lars-Erik Rondestveit om hvordan han opplevde synet av de mishandlede kaninene. Foto: Mattilsynet
ILLE: - Det var ille, sier veterinær Lars-Erik Rondestveit om hvordan han opplevde synet av de mishandlede kaninene. Foto: Mattilsynet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var et grotesk syn som møtte Mattilsynet i leiligheten til en kvinne i Fredrikstad på vårparten i fjor. Tilsynets folk oppsøkte leiligheten etter at en nabo klaget på sterk lukt.

I dag publiserte Fredrikstad Blad de sjokkerende bildene.

- Det sto stabler med kaninbur overalt, og det var helt tydelig at dyreholdet var kommet helt ut av kontroll, sier veterinær Lars-Erik Rondestveit ved Mattilsynets avdeling for Ytre Østfold til Fredrikstad Blad.

19 avlivet Ni av de 74 kaninene som ble funnet i burene var allerede døde. Ytterligere 19 av dem var i en slik tilstand at de måtte avlives, mens de gjenlevende ble omplassert.

Ifølge Rondestveit er den sannsynlige dødsårsaken vannmangel og høy temperatur i stua.

- Det var ille, sier Rondestveit til Dagbladet om hvordan han opplevde synet av de mishandlede kaninene.

At forholdene ble så ille i dette spesielle tilfellet, skyldes ifølge Rondestveit at kvinnen som bodde i leiligheten hadde personlige problemer på flere plan, og var i politiets søkelys også før Matilsynet kom inn i bildet.

Høyt prioritert - Vi ser veldig alvorlig på denne typen saker, sier Rondestveit, som oppfordrer folk til å benytte seg av tipstjenesten på Mattilsynets nettsider. Der kan det også tipses anonymt.

- Vi får veldig mange bekymringsmeldinger, og de prioriterer vi høyt og sjekker dem med én gang.

Rondestveit forteller at det årlig kommer inn cirka 250 bekymringsmeldinger til Mattilsynet i Ytre Østfold, som omfatter de tettest befolkede områdene i Østfold. De fleste gjelder kjæledyr og hester.

Politianmeldelse - Stort sett er det ting som lar seg rette opp, ved at vi orienterer og rettleder eieren. Så har vi noen som vi må bruke sterkere virkemidler mot, forteller han.

I disse tilfellene tas dyrene fra eieren i en periode.

- I en håndfull av sakene blir ikke dyrene levert tilbake, sier Lars-Erik Rondestveit. I slike tilfeller kan det også ende med politianmeldelse.

Hele Norges coronakart