DANSER MOT PRESIDENTEN: Supportere av opposisjonen dansedemonstrerer foran parlamentet i Tbilisi i Georgia. Foto: REUTERS/Johannes Eisele/SCANPIX
DANSER MOT PRESIDENTEN: Supportere av opposisjonen dansedemonstrerer foran parlamentet i Tbilisi i Georgia. Foto: REUTERS/Johannes Eisele/SCANPIXVis mer

- «Misja» klarer ikke å styre landet lenger

Opposisjonens frist gikk ut klokka 14. Men presidenten nekter å gå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


TBILISI (Dagbladet.no): Klokka 14.00 norsk tid var det ventet at opposisjonslederne vil kunngjøre en bølge av aksjoner over hele hovedstaden.

Over 50 000 mennesker var ute i gatene torsdag for å kreve at Mikhail Saakasjvili trekker seg umiddelbart. Arrangørene lover å holde en protestleir foran parlamentet helt til det skjer, og har tillatelse fra borgermesteren av byen til å holde det gående minst ei uke.

- Vi har fått så mange problemer etter krigen i Sør-Ossetia. I ettertid har det blitt klart for alle at regjeringen ikke er i stand til å styre landet lenger, sier Bela Beradze (46), som jobber i en frivillig organisasjon.

Mannan Zviad Beradze synes presidenten har oppført seg feigt og ikke lytter til folks problemer.

- Vi vet jo ikke en gang hvor han skal være i dag. Noen sier Batumi, noen Kutaisi. Hvor er han? spør Beradze.

Tok inn på hotell
Ut over dagen kom det ingen respons fra Saakasjvili, som tilbragte deler av dagen i Gori sammen med den franske utenriksministeren Bernard Kouchner, og senere tok inn på et hotell i Signaghi øst for Tbilisi.

I dag gjorde presidenten det klart at han nekter å gå av, melder NTB.

— Vi har ikke noe annet alternativ enn dialog og felles ansvar, sa Saakasjvili i en pressebrief.

I tillegg til at han får mye av skylden for folks lidelser under krigen kommer misnøyen og av at finanskrisa har rammet vanlige folk knallhardt, med økte matpriser, nesten full stopp i utlån og økende lånerente, har regjeringen skrytt av at Georgia ikke har noen krise, en virkelighetsframstilling som virker provoserende på mange. Også mange tidligere Saakasjvili-tilhengere er nå ute og demonstrerer.

- Jeg liker ikke måten regjeringen opptrer på, sier Levan Ramisjvili (47), som stemte på Saakasjvilii januar 2008. Han medgir at det har vært en del positive reformer, men mener utviklingen går i feil retning nå.

- Det er ingen rettferdighet for folk, og media er striglet, sier han.

KNYTTER NEVE: Illsinte demonstranter krever presidentens avgang. Foto: TOPSHOTS/AFP PHOTO / ZVIAD NIKOLAISHVILI/SCANPIX
KNYTTER NEVE: Illsinte demonstranter krever presidentens avgang. Foto: TOPSHOTS/AFP PHOTO / ZVIAD NIKOLAISHVILI/SCANPIX Vis mer

Redde
Gatene i hovedstaden var nesten tomme torsdag formiddag, da mange så ut til å frykte blodige scener som i november 2007. Men utover dagen ble de brede avenyene i hovedstaden fylt opp av over 50 000 demonstranter, som ropte: "Misja, gå av!"

Regjeringen har så langt holdt en lav profil. Demonstrantene fikk selv ta seg av sikkerheten, mens politiet holdt seg på avstand. Men bak gitter-portene i parlamentsbygningen kikket opprørspoliti ut i full opprustning.

Fire norske observatører mener det har gått fredelig for seg.

- Det vi så var ordinært. En stille og rolig demonstrasjon, sier Vidar Stensland fra Norlag, en gruppe fra norsk Justisdepartement som skal hjelpe med å reformere rettssystemet. Andre europeiske land har også folk som følger med på det som skjer.

Opposisjonen holdt også demonstrasjon i Batumi vest i landet. Mange steder ble det meldt om at politiet hindret demonstranter i å ta seg inn til hovedstaden.

Symbolsk
Valget av datoen 9. april var symbolsk. Under folkemøtet foran parlamentsbygningen ble minnene fra 20 år siden vekket til live av mange av talerne. En kvinne framførte den samme sangen som i 1989 nøyaktig samme sted.

Flere av lederne for opposisjonen sammenliknet det nåværende regimet med det situasjonen under Sovjetunionen.

- Saakasjvilis regjering er en ny generasjon av sovjetere, sa leder av det konservative partiet Lasja Tsjkartisjvili.

Regimet blir anklaget for å være korrupt og drive et dobbeltspill, der man har solgt landets interesser til russiske statseide konsern — fienden fra sist august, som kontrollerer en femdel av det man oppfatter som landets territorium.

Regjeringen har holdt ut en hånd og bedt om forhandlinger, men det eneste opposisjonen er villige til å forhandle om er betingelsene for president Mikhail Saakasjvili avgang.

Mystiske mord
Mange vi treffer i gatene er opprørt over det kaller et urettferdig rettssystem.

- Det er urettferdighet overalt! Vi frykter for livet. En venn av meg på 14 år ble dømt til ti års fengsel etter å ha vært innblandet i et slagsmål, mens fire politifolk som begår drap slipper unna med to år, sier Guga Danalia (21), reservist under krigen sist august.

KLANDRER PRESIDENTEN: Guga Danalia (21) ble innkalt til militæret sist august og sendt til Gori. - Jeg klandrer presidenten for krigen, sier han. Foto: RAGNAR SKRE
KLANDRER PRESIDENTEN: Guga Danalia (21) ble innkalt til militæret sist august og sendt til Gori. - Jeg klandrer presidenten for krigen, sier han. Foto: RAGNAR SKRE Vis mer

Drapet på Sandro Girgvliani for tre år siden har satt sinnene i kok de siste ukene, etter at det ble kjent at de fikk straffen sin kraftig redusert. Girgvliani ble drept etter en krangel med kona til landets innenriksminister og så langt har bare de fire politimennene som utførte selve drapet blitt forfulgt rettslig. Mange tror drapet ble beordret av noen i kretsen rundt presidenten.

Den tidligere britiske ambassadøren Donald McLaren skrev denne uka et åpent brev til Saakasjvili der han ba spesielt om at Girgvliani-saken måtte gjenopptas.

Folk flest tror og at den populære statsministeren Zurab Zhvanias død i 2005 var et politisk mord, og at Saakasjvili i det minste har kjennskap til det, om ikke direkte beordret det. Offisielt døde Zhvania av en gasslekkasje der han bodde.

Ignorerte
De statskontrollerte tv-kanalene prøvde lenge å ignorere demonstrasjonen, men ga etterhvert etter og sendte også en tale som landets religiøse overhode Patriark Ilia II holdt om morgenen. Kanalen GPB sendte den først i en klippet versjon. En sekvens var fjernet der patriarken anmodet alle politifolk og soldater om å ikke skyte mot sine egne.

Regimet har prøvd å minske betydningen av det som skjer. I georgisk politikk er tradisjon for ukonstitusjonelle maktskifter. Tidligere president Eduard Sjevardnadze anbefalte for noen uker siden Saakasjvili å gå av hvis mange nok møtte opp 9. april.

Siste uka har presidenten reist rundt i distriktene, hvor han står sterkest, og åpnet veier og fabrikker for å vise at han er den som har konkrete løsninger for landet. Fredag holdt han en tale i statskanalen og lovet å bygge et nytt vannkraftverk.

Nå som den første skrekken har lagt seg forbereder både de opposisjonelle og regimet seg på en langvarig utmattelseskrig.

- Denne regjeringen er vant til demonstrasjoner, så vi blir nødt til å holde på en stund, sier tobarnsfar Davit Mdivani (36).

PEACE OFF: Georgias president Mikheil Saakasvili gjorde det i dag klart at han ikke vil bøye av og forlate presidentposten. Foto: EPA/IRAKLI GEDENIDZE/SCANPIX
PEACE OFF: Georgias president Mikheil Saakasvili gjorde det i dag klart at han ikke vil bøye av og forlate presidentposten. Foto: EPA/IRAKLI GEDENIDZE/SCANPIX Vis mer