Misjonær fengslet etter dødsulykke i Ecuador

Nordmann i 20-åra krasjet med bil fra høyre. Passasjeren i den andre bilen døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no):En nordmann i midten av 20-åra fra Molde, som arbeider som misjonær i Ecuador, var involvert i en dødsulykke i byen Guayaquil i Ecuador i går kveld lokal tid, melder Romsdals Budstikke sin nettutgave (rbnett.no).

- Han var involvert i kollisjon. Personen i den andre bilen ble drept, bekrefter kommunikasjonsrådgiver Kristin Melsom i Utenriksdepartementet (UD) overfor Dagbladet.no.

Vet du noe om denne saken? Tips Dagbladet.no på telefon 24 00 00 00, SMS/MMS til 2400 eller på e-post til 2400@db.no

Mannen ble arretstert av det lokale trafikkpolitiet, og sitter nå i politiets varetekt.

Nordmannen er ansatt som misjonær i den kristne organisasjonen Normisjon. Han var på vei ut på et oppdrag da ulykken skjedde.

- Hadde vikeplikt
- Vår medarbeider skulle ut på et møte utenfor byen. Ikke lenge etter at han forlot kontoret i bilen sin så kommer det en bil i stor fart fra høyre. Vår medarbeider hadde vikeplikt, men bilen som kom kjørende sneiet bilen hans, sier medieleder Leif Gunnar Vik i Normisjon til Dagbladet.no.

Bilen skal da ifølge Vik ha tippet rundt og krasjet i veikanten.

- Det er nesten ikke skader på bilen til vår medarbeider. Han kom uskadd fra det, sier Vik.

Får ikke mat og drikke
I den andre bilen var det to personer. Sjåføren stakk fra stedet etter ulykken, mens passasjeren døde på stedet, ifølge Vik. Den norske misjonæren ble på stedet til det lokale trafikkpolitiet ankom stedet like etter. Da ble han fraktet til et trafikkvaretektsfengsel hvor han sitter nå.

- Han er blant de mest erfarne og mest betrodde medarbeiderne våre. Han snakker veldig godt spansk og leder for tiden arbeidet med å opprette en bibelskole i området , sier Vik.

Organisasjonen jobber nå for å få deres ansatt ut av fengselet.

- Han får ikke mat og drikke der inne, men våre medarbeidere får bragt det til ham, opplyser medielederen.

Skulle hjem til jul
Fredag skulle misjonæren etter planen hjem til Norge og sine foreldre på juleferie. Det er nå veldig usikkert om det blir mulig.

- Vi har advokat og et stort støtteapparat som jobber intenst for å hjelpe ham. Systemet i Ecuador er ikke akkurat som i Norge. Vi har ikke fått noen signaler på når han kan få komme ut av fengselet. Vi er også forberedt på at vi må kjøpe ham ut, sier Vik.

Det kan bli problematisk. Hovedvitnet i saken er sporløst forsvunnet og nordmannen hadde vikeplikt.

- Skyldspørsmålet er problematisk og komplisert, men dommeren i saken har forståelse for dette i og med den høye farten hos den andre bilen. Trafikksaker straffes strengt i Ecuador og han kan risikere fem års fengsel hvis han blir dømt, sier Vik.

Han forteller at den arresterte misjonæren tar situasjonen med fatning og at han er rolig. Han har også vært i kontakt med familien hjemme i Norge som håndterer det på en konstruktiv måte.

Skal møte avdødes familie
- Vi ønsker også et møte med familien til den avdøde. Som organisasjon ønsker vi å komme til en løsning. Vi håper også å kunne bidra med midler til begravelse og praktiske ting, sier Vik til Dagbladet.no.

Medielederen synes situasjonen er svært trist i og med at en person døde i ulykken.

- Dette er det siste vi ønsker at skal skje. Det er veldig trist og tragisk, sier han.

Den norske generalkonsulen i Ecuador er orientert. UD vil bidra til å forsikre om at nordmannen får oppfylt de rettighetene han har krav på.