Misjonær inn i kummerlig fengsel

Den norske misjonæren Trond Berg er i dag satt i fengsel i Nepal. Retten har besluttet at trebarnsfaren skal sitte fengslet fram til rettssaken starter, trolig om seks måneder eller mer: Under meget kummerlige forhold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsadvokaten i Nepal bestemte i dag å ta ut tiltale mot Trond Berg for ulovlig misjonering. Dermed ble misjonæren sendt fra politiets varetekt til langt verre forhold: I nepalsk fengsel.

- Det er jo ikke akkurat bra forhold i fengslene her. Langt under norsk standard, må jeg vel kunne si, forteller Nepal-ambassadør Ingrid Ofstad diplomatisk til Dagbladet.no i kveld.

Ankemulighet

Retten besluttet at Berg skal sitte i fengsel fram til rettssaken som trolig begynner om et halvt år - eller lengre. Han får ikke slippe ut mot kausjon med mindre han får medhold i en eventuell anke.

- Han har en ankemulighet. Behandlingen av en slik anke vil minst ta fem til seks uker. Kanskje mer, forteller Ofstad, og fortsetter:

- Vi har ikke grunn til å være optimister. Vi må bare vente og se. Det kommer an på hvor sterkt de mener saken står - og slik jeg ser det, har de dårlig med bevis, sier ambassadøren.

Eget initiativ

Berg, kona og deres tre barn reiste til Nepal på eget initiativ for å misjonere. Familien hans befinner seg i landets hovedstad, Katmandu. De har tidligere sagt at de blir i Nepal fram til Berg blir løslatt.

- En kollega av meg snakket med familien hans i dag, men jeg vet ikke hvordan det gikk, melder Ofstad.

Strafferammen for ulovlig misjonering er tre år. Dersom Berg hadde lyktes å omvende noen i det hinduistiske landet, ville strafferammen blitt seks år. At Berg ikke kommer ut mot kausjon, betyr at retten mener at påtalemyndighetene har en sterk sak.