Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Misjonær innrømmer sexovergrep

En misjonær i De norske Pinsemenighetenes Ytremisjon innrømmer å ha misbrukt gutter ved organisasjonens barnehjem i Bolivia. Overgrepene skal ha pågått i flere år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen, som i lang tid var leder ved barnehjemmet, er tatt ut av tjenesten og meldte seg selv til norsk politi for kort tid siden. Lokale myndigheter i Bolivia er også orientert om saken.

Generalsekretær Svein Jacobsen i De norske Pinsemenighetenes Ytremisjon (PYM) beskriver overgrepene som «grenseoverskridende seksuell atferd og misbruk av gutter».

- Vi har kjent til saken det siste året og vi har arbeidet med den i vårt etiske råd, sier Jacobsen til NTB.

Ny ledelse

Mannen overlot ledelsen av barnehjemmet til andre norske misjonærer for to år siden. Det var den nye ledelsen som fanget opp at noe var galt ved hjemmet, hvor det for tiden bor 50 foreldreløse bolivianske barn.

- Vi har brukt tid på saken og ført samtaler med dem som nå er ansvarlige på barnehjemmet. Da vi kom til det punktet at det var tydelig hold i ryktene om overgrep, tok vi det opp med mannen, sier Jacobsen.

Misjonæren valgte selv å komme hjem til Norge da mistanken ble kjent for ham. Siden innrømmet han forholdene i samtaler med det etiske rådet i PYM.

- Da saken begynte var personen fortsatt misjonær i landet. Erkjennelsen av det som er skjedd kom i Norge, sier Jakobsen, som nå velger å gå ut med saken offentlig.

Ansvar

- Vi har allerede gått ut i våre egne fora og mannens menighet er orientert om saken. Vi har reagert med dyp sorg, men vi ønsker å ta et ansvar. Arbeidet vi driver skjer i det offentlige rom, så vi føler det er etisk riktig å ta ansvar når noe går fryktelig galt, sier Jakobsen, som er glad mannen selv valgte å melde seg for politiet.

- Det viser at personen i erkjennelse av det som er skjedd også ønsker å ta ansvar for det, sier Jakobsen.

Jakobsen ønsker ikke å si hvor mange barn som skal være utsatt f or overgrep, eller over hvor lang periode overgrepene skal ha funnet sted. Han sier organisasjonen ikke har noe grunnlag for å mistenke mannen for tilsvarende overgrep i Norge.

Sorg

- Grunnen til at vi føler så sterk sorg er nettopp at det dreier seg om en betrodd medarbeider som gjennom sin jobb har utrettet mye det står respekt av. Vi er veldig opptatt av at dette ikke skal gå ut over dem som mottar hjelp fra faddere i Norge. Vi ønsker å fortsette driften ved barnehjemmet, sier Jacobsen.

Jacobsen understreker at organisasjonen har satt i gang arbeid for å følge opp de misbrukte guttene.

- Det som vi ser som vårt hovedansvar er å ta hånd om de reaksjonene som kommer i vårt miljø og sørge for at de berørte guttene får hjelp, sier Jacobsen

De norske Pinsemenighetenes Ytremisjon er Norges tredje største misjonsorganisasjon og arbeider i 36 land på fire kontinenter. Organisasjonen har rundt 250 aktive misjonærer, hvorav 140 for tiden er ute i tjeneste.

Virksomheten finansieres av innsamlede midler fra menighetene, frivillige gaver og Norad-støtte.

(NTB)

Hele Norges coronakart