Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Misjonær-invasjon skaper frykt i Brasil: Stammen Hi-Merimã truet av dødelig smitte

Nå advarer eksperter om at flere misjonærer kan følge etter amerikaneren Steve Campbell.

ISOLERT STAMME: I hytter av denne typen bor stammen Hi-Merimã, i en utilgjengelig del av Amazonas. Bildet er tatt av en drone i 2017. Foto: NTB Scanpix/FUNAI/Adam Mol
ISOLERT STAMME: I hytter av denne typen bor stammen Hi-Merimã, i en utilgjengelig del av Amazonas. Bildet er tatt av en drone i 2017. Foto: NTB Scanpix/FUNAI/Adam Mol Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Misjonæren Steve Campbells framstøt i et beskyttet område av Amazonas har framkalt vrede i Brasils statlige organ for urfolkssaker, Funai.

Ifølge brasilianske medier trengte amerikaneren seg ved årsskiftet inn på territoriet til den isolerte stammen Hi-Merimã.

Nå har han blitt avhørt av Funai.

«Det er en krenkelse av rettigheter og å utsette en isolert urbefolkning for dødsrisiko», heter det i en skriftlig melding fra Funai til Thomson Reuters Foundation, en gren av nyhetsbyrået Reuters.

Frykter ny statsråd

Reuters skriver at det er uklar hvilken straff Campbell kan få, fordi Funai ennå ikke har sendt saken videre til politiet eller påtalemyndigheten.

«Selv om det ikke har vært direkte kontakt, er sannsynligheten høy for overføring av sykdommer til de isolerte», heter det videre i meldingen fra Funai.

FRYKTER MISJONÆR-INVASJON: Brasil-eksperter tror politikken til Jair Bolsonaro, Brasils nye president, kan få flere misjonærer til å begi seg inn i områder som idag er forbeholdt isolerte urfolk som stammen Hi-Merimã. Foto: NTB Scanpix/Mauro Pimentel/AFP)
FRYKTER MISJONÆR-INVASJON: Brasil-eksperter tror politikken til Jair Bolsonaro, Brasils nye president, kan få flere misjonærer til å begi seg inn i områder som idag er forbeholdt isolerte urfolk som stammen Hi-Merimã. Foto: NTB Scanpix/Mauro Pimentel/AFP) Vis mer

Nå frykter eksperter at flere misjonærer kan følge i Campbells fotspor, og begi seg inn i områder som hittil har vært forbeholdt isolerte stammer.

En grunn til det er at Brasils nye, høyreorienterte president Jair Bolsonaro har gitt statsrådansvaret for urfolksaker til den konservative predikanten Damares Alves.

- Jeg tror de har grunn til å være bekymret for dette, og for at det blir lagt mindre vekt på urfolks tradisjoner og religion, sier Brasil-ekspert Arne Dale til Dagbladet

Bolsonaro bekymrer

Dale frykter at Funai kan bli vingeklippet under den nye presidenten.

- Jeg er engstelig for at Funai i mindre grad enn før kan stå opp for rettighetene til urfolkene, sier Dale, som er seniorrådigver i Kirkens Nødhjelp og har jobbet med Brasil i 25 år.

BESØKTE URFOLKS-ORGAN: Stemningen var tilsynelatende god, da Brasils framtidige statsråd for blant annet urfolksaker, Damares Alves, i desember besøkte Funai.
BESØKTE URFOLKS-ORGAN: Stemningen var tilsynelatende god, da Brasils framtidige statsråd for blant annet urfolksaker, Damares Alves, i desember besøkte Funai. Vis mer

Han synes det er bekymringsfullt hvis Bolsonaro gjør alvor av det han har sagt om å åpne Amazonas mer opp for turisme og næringsvirksomhet.

- Ledere i urfolksorganisasjonene er engstelige for at det som er bekreftet som urfolksland, skal bli åpnet opp og bli fritt for andre å bruke, sier Dale.

Målet: Integrerering

Skal man tro avisa Folha de S. Paulo har de god grunn til å være redde for det:

Ifølge den brasilianske avisa sa Damares Alves, statsråden som nå har fått ansvaret for Funai, den 7. desember at målet er å integrere isolerte urfolksgrupper i samfunnet.

Da hadde hun riktig nok ennå ikke tiltrådt som statsråd for Kvinner, familie og menneskerettigheter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!