Misjonær-invasjon skaper frykt i Brasil: Stammen Hi-Merimã truet av dødelig smitte

Nå advarer eksperter om at flere misjonærer kan følge etter amerikaneren Steve Campbell.

ISOLERT STAMME: I hytter av denne typen bor stammen Hi-Merimã, i en utilgjengelig del av Amazonas. Bildet er tatt av en drone i 2017. Foto: NTB Scanpix/FUNAI/Adam Mol
ISOLERT STAMME: I hytter av denne typen bor stammen Hi-Merimã, i en utilgjengelig del av Amazonas. Bildet er tatt av en drone i 2017. Foto: NTB Scanpix/FUNAI/Adam Mol Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Misjonæren Steve Campbells framstøt i et beskyttet område av Amazonas har framkalt vrede i Brasils statlige organ for urfolkssaker, Funai.

Ifølge brasilianske medier trengte amerikaneren seg ved årsskiftet inn på territoriet til den isolerte stammen Hi-Merimã.

Nå har han blitt avhørt av Funai.

«Det er en krenkelse av rettigheter og å utsette en isolert urbefolkning for dødsrisiko», heter det i en skriftlig melding fra Funai til Thomson Reuters Foundation, en gren av nyhetsbyrået Reuters.

Frykter ny statsråd

Reuters skriver at det er uklar hvilken straff Campbell kan få, fordi Funai ennå ikke har sendt saken videre til politiet eller påtalemyndigheten.

«Selv om det ikke har vært direkte kontakt, er sannsynligheten høy for overføring av sykdommer til de isolerte», heter det videre i meldingen fra Funai.

Nå frykter eksperter at flere misjonærer kan følge i Campbells fotspor, og begi seg inn i områder som hittil har vært forbeholdt isolerte stammer.

En grunn til det er at Brasils nye, høyreorienterte president Jair Bolsonaro har gitt statsrådansvaret for urfolksaker til den konservative predikanten Damares Alves.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer