Misjonær meid ned i nattemørket

MYSEN (Dagbladet): Misjonær Enok Gramstad (65) var på vei til Göteborg med en hjelpesending da en av bilene i reisefølget på tre streiket. I nattemørket går de ut for å se hva som er galt. Sekunder etter blir Enok og hans to venner regelrett meid ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet har pågrepet to personer for ugjerningen. De to virket beruset da de ble pågrepet, og føreren er mistenkt for promillekjøring og uaktsomt drap.

Bilen streiket

I hele sommer har misjonær Enok Gramstad (65) reist Østfold rundt for å samle inn sykler og klær til takknemlige gassere på Madagaskar. Tidlig lørdag morgen - ved fem-tida - startet kolonnen. To personbiler og en lastebil fullastet med sykler og klær satte kursen mot havna i Göteborg og den lange reisen mot Afrika. De hadde kjørt en knapp mil fra Mysen sentrum da de fikk problemer.

Lastebilen i følget var gammel. Planen var at den skulle bli igjen på Madagaskar. Motoren begynte å hoste. Det var bek-svart på den smale riksveien, men de var nødt til å få i orden bilen. Lasten måtte fram i tide. En av personene reiste for å hente hjelp, mens de tre andre gikk ut for å ta en nærmere titt på motoren.

Døde momentant

Minutter seinere ble de meid ned av en motgående bil. Sjåføren stoppet ikke. Igjen på bakken ble Enok liggende død. Hans 68 år gamle venn ble fraktet til Ullevål sykehus med store hodeskader, mens den tredje personen, en mann i 40-åra fra Madagaskar, ble brakt til sykehuset i Moss.

Politiet i Mysen slo drapsalarm da de kom til stedet og konstaterte at bilføreren hadde stukket av.

Beruset

- Føreren har kjørt ned de tre som sto i veien. Det er ikke spor etter bremser på stedet, opplyste politiet på Mysen.

Noen timer seinere fikk de en oppringning der føreren og passasjeren i bilen ble navngitt. Ved ni-tida ble to personer pågrepet for å ha begått ugjerningen. De to, som begge er hjemmehørende i Mysen-distriktet, virket begge beruset ved pågripelsen. Det ble umiddelbart tatt blodprøve av de mistenkte.

- Oppringningen kom fra den adressen hvor de to ble pågrepet. Vi kan likevel ikke si at de selv meldte seg for politiet, sier politiførstebetjent Solheim ved Eidsberg lensmannskontor til Dagbladet.

De to ble kjørt til arresten i Sarpsborg, og ble seint i går kveld avhørt av politiet.

Engasjert

Enok Gramstad engasjerte seg i tilværelsen for barna på Madagaskar. Han har selv bodd flere perioder i Afrika. Gramstad var kjent i lokalsamfunnet for sitt voldsomme engasjement.

I begynnelsen av september ble sykkelprosjektet omtalt i lokalavisa. Gramstad var lederen for stiftelsen «Blåfuglvannet» som for tredje år på rad organiserte sykkel-innsamling i Østfold.

Bare i år har han samlet inn over 1000 sykler.

ULYKKESSTEDET: </B>Her på riksvei 124 ble misjonær Enok Gramstad og hans to venner regelrett meid ned.