Misjonær misbrukte 16 barn, slipper fengsel

Misjonæren (72) drev barnehjemmet «Nytt håp»i Boliva. Han innrømmer seksuelt misbruk av 16 barn, men slipper fengselsstraff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han får i tillegg økonomisk rabatt fordi barna han misbrukte var fattige.

72-åringen har vært misjonær i 40 år og har drevet «Nytt håp» for pinsevennene siden 1984.

Mannen, som er gift, har seksuelt misbrukt 16 gutter i løpet av en periode på 15 år. Dommen fra Tønsberg tingrett betyr at om han betaler erstatningen på 15000 kroner til hver av de 16 ofrene og ikke begår nye lovbrudd, går han fri, melder Aftenposten.

Fikk rabatt

Retten valgte å følge aktor Jan Helge Palms forslag om fem års betinget fengsel.

Mannens forsvarer Rita K. Aase opplyser at 72-åringen godtar dommen og vil betale beløpet innen den fristen som er satt. Dommen bygger i stor grad på mannens tilståelser.

Tiltalte slipper unna med en rimeligere erstatning siden han forbrøt seg på fattige indianerbarn i Bolivia i stedet for norske barn. Erstatningen bedømmes ut i fra landets forhold.

Mishandlet vanskeligstilte

Overgrepene skal ha skjedd på turer, skolens kontor og i misjonærens hjem når hans kone og barn var på reise. Misjonæren har gitt og fått munnsex med til sammen 16 gutter i alderen 8-13 år.

Barna som søkte hjemmet var vanskeligstilte. Etter overgrepene har problemene økt og mange sliter med depresjoner, narkotikamisbruk og psykiske problemer.

Reagerer kraftig

Til Aftenposten reagerer Kirkens Nødhjelp og Redd Barna kraftig på dommen.

-Ut fra dette virker det ikke som det er et klasseløst menneskeverd i retten. Jeg har aldri hørt at norske ofre får utbetalt erstatning for overgrep etter hvordan økonomien deres er, sier generalsekretær Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp.

Sommerfeldt mener det er ekstra beklagelig at en hvit, rik hjelpearbeider begriper seg på mennesker fra et fattig land. Mennesker han egentlig skal hjelpe.