Misjonær-saken kan bli avgjort søndag

Allerede kommende søndag kan retten i den nepalske byen Raj Biraj treffe en avgjørelse i saken mot misjonær Trond Berg fra Bergen. Han risikerer tre års fengsel for ulovlig misjonering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens rettsforhandlingene pågår i den strengt hinduistiske byen Raj Biraj, sitter Berg fengslet under kummerlige forhold i hovedstaden Katmandu. Han ble arrestert sammen med fire nepalesere under et kristent møte i Raj Biraj 29. oktober i fjor, anklaget for å ha drevet ulovlig misjonering og for å ha bestukket hinduer til å konvertere til kristendommen.

Raskere enn ventet

Bergs lokale forsvarsadvokat mente før saken startet at misjonæren måtte vente mellom tre måneder og to år på en dom.

Nå har det vært avholdt tre rettsmøter i løpet av en uke, det siste i går. Da ble et fjerde rettsmøte berammet til søndag. Det kan bli det siste.

- Ni vitner har vært innkalt. Av dem har fire møtt opp, tre for forsvaret og tre for aktoratet. Under rettsmøtet på søndag skal det gjøres opp status. Da kommer dommeren til å avgjøre om han har nok materiale til å avsi en dom, eller om vitnene skal innkalles på nytt, sier pressetalsmann Karsten Klepsvik i Utenriksdepartementet til Dagbladet.no.

Det ventes at aktoratet vil prosedere på at vitnene som ikke har møtt opp i retten skal innkalles igjen. Hvis de får gjennomslag for dette, må Berg sannssynligvis vente i enda en måned på framdrift i saken. Men dommen kan ifølge Klepsvik falle allerede på søndag.

- Nå er saken inne i ryddige former, og det er klare regler for hva som skal skje fremover. Dette har gått mye raskere enn vi fikk anslått på forhånd, sier Klepsvik.

Maks tre års fengsel

Han tør ikke uttale seg om hvilket utfall saken vil få. Ifølge UD har Berg det under forholdene bra i fengselet i Katmandu. Han følger saken gjennom sin advokat, og er godt oppdatert på utviklingen. Det er klart at han blir sittende fengslet så lenge saken går for retten, etter at Nepals høyesterett 3. januar avslo å sette ham fri mot kausjon.

Underveis i saken er det blitt gitt forskjellige opplysninger om strafferammen for misjonering i Nepal. Først ble det sagt at den var på tre år, med mulighet for en dobling for utlendinger. Nå er det klart at Berg risikerer maksimalt tre år i fengsel. Norge har ikke utleveringsavtale med Nepal, og det er derfor sannssynlig at misjonæren må sone en eventuell dom i fjellandet.

MED FAMILIEN: Trond Berg ble arrestert sammen med fire nepalesere under et kristent møte i Raj Biraj 29. oktober i fjor. Her er han og familien rett før hans avreise til Nepal.