Misjonæren som reddet flyet

Den kraftige kenyaneren holdt fast piloten mens flyet stupte. Da kom to meter høye Clark Bynum løpende. Les hvordan misjonæren reddet jumbojeten og 398 liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag forteller den storvokste misjonæren hva som hendte om bord på British Airways-flyet på vei fra London til Nairobi tidlig i går. Egentlig skulle han ikke ha vært om bord i det hele tatt. Været i London gjorde at han mistet flyet til Uganda hvor han var på vei for å misjonere.

- Vi våknet av at flyet var i et voldsomt stup. Jeg så på vennen min og sa «Vi kommer til å dø». «Det har du rett i» svarte han, forteller Clark Bynum (39).

Rundt ham var det et voldsomt leven fra hylende passasjerer, og fra cockpiten hørte han dunking. Han kikket ut vinduet og så at flyet var på vei rett ned.

Flyet stupte 5800 meter

- Jeg fortalte vennen min at vi måtte gjøre noe. Så reiste jeg meg og gikk mot cockpiten, forteller den 201 centimeter høye tidligere basketballspilleren.

På den korte turen fra business class til cockpiten strømmet tankene gjennom hodet. Hva ventet ham der inne - en kaprer med pistol eller kniv? Kanskje var det flere enn én som hadde angrepet flygerne?

- Jeg åpnet døra og så mannen som brøt med co-piloten. En annen pilot på rundt 1,70 forsøkte å få ham vekk.

Det ble et voldsomt basketak med den hysteriske 27-årige kenyaneren. Flyet stupte videre, ble rettet noe opp - før det stupte igjen. De to minuttene det sto på falt flyet 5800 meter. Ifølge kapteinen var de fire-fem sekunder unna katastrofen. Den store Boeing-maskinen var i ferd med å ende på ryggen, og da hadde det vært nærmest umulig å rette den opp.

Ble satt i håndjern

De 379 passasjerene og besetningen på 19 kan trolig takke Bynum for at de er i live.

- Heldigvis klarte jeg å få armene mine rundt mannens nakke og skuldre slik at jeg fikk dratt ham i bakken.

Et par andre kom til unnsetning, og til slutt fikk de kabinansatte smekket håndjern på kenyaneren.

- Han mumlet og snakket i sirkler, og påsto at han hadde en kompanjong. Mannen snakket ikke mye fornuft.

Fikk styrken fra gud

De resterende to timene av flyturen satt Bynum lamslått. Han var ikke fysisk skadd, men klarte ikke å ta til seg mat det nærmeste døgnet. Tross den skremmende opplevelsen fortsetter han til Uganda for å misjonere, melder nyhetsbyrået AP.

- Vi får bare ta en dag av gangen, sier han.

I Nairobi tok politiet hånd om den antatte psykiatriske pasienten. Fire passasjerer og en flyvertinne ble brakt til sykehus.

- Hundrevis av folk der hjemme ba for oss fordi vi skulle ut å misjonere. Det var denne styrken inni meg som fikk meg til å reagere og gå til cockpiten. Styrken kom fra gud, forklarer Bynum.

Les også: Sekunder fra fly-katastrofe

SUPER-CLARK: Clark Bynum handlet resolutt da han oppdaget faren. Eventuelt slektskap til hans mer kjente navnebror-superhelt blir ikke nevnt. Heller ikke om han tok av brillene først.
BUNDET FAST: Den 27-årige kenyaneren forsøkte å begå selvmord ved å sende flyet med nesten 400 om bord i døden. Det skal ha blitt funnet et selvmordsbrev på ham.
SJOKKOPPLEVELSE I LUFTA: Den britiske popsangeren Bryan Ferry (til venstre) ser på mens besetningen gjør klar til å fjerne kenyaneren fra flyet etter landing.