Misjonærer rømmer Japan - men Orlaug (66) blir

Misjonærkollegene evakuerer, men Orlaug Randi Eikeland Fukuzawa (66) drar ikke fra familien i Japan.

EVAKUERER: Her er NMS´ misjonærer, som nå trekkes ut av Japan (noen av dem har allerede avsluttet oppholdet). Orlaug Randi Eikeland Fukuzawa (nummer to i bakre rekke fra venstre) er gift i Japan, og blir i sitt hjem i Nara sør for Tokyo. Foto: NMS
EVAKUERER: Her er NMS´ misjonærer, som nå trekkes ut av Japan (noen av dem har allerede avsluttet oppholdet). Orlaug Randi Eikeland Fukuzawa (nummer to i bakre rekke fra venstre) er gift i Japan, og blir i sitt hjem i Nara sør for Tokyo. Foto: NMSVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet snakket med Orlaug Randi Eikeland Fukuzawa (66) klokka 12 i dag , rett etter at hun hadde fått beskjeden om at Det norske misjonsselskap (NMS) skal evakuere sine misjonærer fra landet.

Hennes hjemby Nara er foreløpig ikke berørt av de store ødeleggelsene etter de siste dagenes katastrofe.

Nyfødt barnebarn For NMS´ administrasjonsleder og kasserer ved kontoret i Osaka er det ikke aktuelt å dra fra landet hvor hun har bodd siden 1966.
- Jeg har hele familien her. Fem barn og seks barnebarn, sier hun.

Det siste barnebarnet ble født en av de siste dagene.

Orlaug forteller at hun og familien er sterkt preget av nyhetene om jordskjelvet, tsunamien og ikke minst de sterke bildene fra atomkatastrofen.
- Jeg har ikke ord for det. Jeg tror ikke at jeg skjønner det, sier hun.

Flyktet fra atomkatastrofe Orlaugs mann var ikke langt unna atomkraftverket i Fukushima, da situasjonen i helga begynte å komme ut av kontroll.

- Min mann var 60 kilometer derfra, da det eksploderte. Han kom hjem på søndag, forteller hun.
- Var det vanskelig for din mann å komme seg vekk derfra?
- De var fire stykker som kjørte bil derfra og opp mot fjellene, fordi de var redde for tsunamien. De kjørte til Tokyo, og så tok han tog derfra og hjem, forteller hun.

Forferdelige TV-scener Nå er hun glad for at hele familien er i god behold.
Hun forteller at en av døtrene hennes bor i Tokyo, ikke langt unna området hvor et oljeraffineri begynte å brenne.
- På TV blir det bare sendte forferdelige scener og et oljeraffineri som brenner, men datteren min forteller at utover det går livet som vanlig, sier Orlaug Randi Eikeland Fukuzawa.

- Blir rart Hun forteller at hun får en masse telefoner fra folk i Norge som bekymrer seg for henne, og at hun setter veldig pris på at folk tenker på henne og familien.

Da Dagbladet snakket med henne i dag, hadde det nesten ikke gått opp for henne at de ti andre norske som jobber for NMS i Japan, nå reiser hjem så snart det er billetter å oppdrive.
- Det blir veldig rart, sier hun bare.

Følger UD-råd Leif Hadland i NMS forteller at det er på bakgrunn av Utenriksdepartementets råd om å ikke oppholde seg i Japan at misjonærene nå drar hjem.

- Vi er redde for at hvis vi avventer mer, kan det bli problemer med å få evakuert, sier Hadland til Dagbladet. Han sier at det i øyeblikket ikke er noen helsefare i Osaka og Kobe, hvor NMS´ misjonærer bor og arbeider.

Også Frikirkens Ytremisjon vurderer nå å sende folk hjem.
- Vi skal avgjøre det nå i dag, forteller områdelederen for Øst-Asia, Nora Margaret Gimse, til Dagbladet.