Misjonsansatt (52) voldtok på jobb

Voldtok kvinnelig asylsøker (25) to ganger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 52-åringen må betale kvinnen 200 000 kroner i oppreisning.

Overgrepene skjedde i Kirkens Bymisjons hybelhus i Oslo, hvor kvinnen bodde. 52-åringen begikk voldtektene i arbeidstida.

- Tiltalte begikk et stort tillitsbrudd, konkluderer dommerne i Oslo tingrett.

Voldtektene har fått enorme konsekvenser for kvinnen både fysisk og psykisk. Da voldtektene skjedde i januar 2005, veide hun 55 kilo. Under rettssaken veide hun 30 kilo. I dag er hun henvist til rullestol, og har delvis mistet stemmen. 52-åringen tilsto voldtektene i tingretten.

Massevoldtekt

Kvinnen kom til Norge fra Vietnam i 2002. På vei til Norge var hun utsatt for en massevoldtekti Russland, og ble påført både syfilis og hepatitt B.

Kort tid etter overgrepene fikk kvinnen diagnosen posttraumatisk stress og en dis-sosiativ lidelse, som har medført store og sammensatte utslag. Hun er blitt delvis lam.

- Kvinnen gråter mye. Hun har utviklet lysømfintlighet og ser lysglimt både dag og natt. Offeret gjenopplever tiltalte og overgrepene til stadighet, og får da kvelningsfornemmelser. De påfører hennes sarte organisme store fysiologiske stressbelastninger, heter det i dommen.

 ÅSTEDET: Her, i Kirkens Bymisjons tidligere hybelhus i Spireaveien i Oslo, voldtok en av organisasjonens ansatte en ung beboer. Foto: BJØRN LANGSEM
ÅSTEDET: Her, i Kirkens Bymisjons tidligere hybelhus i Spireaveien i Oslo, voldtok en av organisasjonens ansatte en ung beboer. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

Vil dø

Kvinnen mistet stemmen ved en akuttinnleggelse for et år siden, og har ikke fått den ordentlig tilbake. I retten snakket hun hviskende og er helt uten stemmekraft, skriver dommerne.

Ifølge tingretten er hun vedvarende suicidal, og har av den grunn vært akuttinnlagt flere ganger.

- Kvinnen gjemmer kniver i blomsterpotter, og gir uttrykk for at hun bare ønsker å finne fred ved siden av den gamle damen som i sin tok seg av henne i hjemlandet, og som er død.

Hun har ingen glede av oppholdstillatelsen hun fikk sommeren 2006, og ønsker ikke lenger å begynne på skolen for å skaffe seg et yrke.

Kvinnens livskvalitet er langt på vei ødelagt, og hennes livslyst framstår som slukket. Hun vasker seg unormalt mye, særlig i ansiktet og på munnen, og føler seg vedvarende uren. Kvinnen er på et omfattende daglig medisinregime mot blant annet panikkangst, psykoser, uro, angst og depresjoner, ifølge den enstemmige dommen.

52-åringen var miljøarbeider på deltid i Kirkens Bymisjon. Domfelte har fått strafferabatt blant annet fordi han avla full tilståelse i retten. Det er også tillagt en såkalt beskjeden vekt at saken er blitt noe gammel.

- Skal ikke skje

- Dette er en forferdelig alvorlig sak. Slikt skal ikke skje. Slike overgrep er en alvorlig kriminell handling, som verken skal forekomme i Kirkens Bymisjon eller noe annet sted, sier Johannes Heggland, som var avdelingsdirektør med ansvar for Bymisjonens hybelhus på Løren i Oslo da overgrepene skjedde.

- Det er viktig at kvinnen som har opplevd dette, har vunnet fram i rettsapparatet og blitt hørt. I tillegg til den forferdelige smerten som er påført kvinnen, er dette også et alvorlig tillitsbrudd overfor oss som arbeidsgiver, opplyser Heggland.