Misjonsoppgjør med sex-kultur

GRIMSTAD (Dagbladet): Forstander Sveinung Lorentsen i Norsk Misjonsforbund har fått nok av de mange sex-overgrepene i de kristne miljøene. Han tar nå et oppgjør med det han kaller ukulturen, og vil ha en åpen debatt om det taushetsbelagte problemet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sex-anmeldt av døtrene

Derfor har Lorentsen satt sex og overgrep på programmet når han i dag taler til sine medlemmer under sommerstevnet i Grimstad. Han mener sex-overgrepene er blitt et stort problem for misjonens troverdighet.

Uprofesjonelt

- Overgrep skjer i alle miljøer. Jeg tror ikke det er spesielt ille i de kristne organisasjonene. Men nå har det vært så mange av dem at det sliter på tilliten vår, og den er kanskje det viktigste virkemiddelet for oss, sier Lorentsen til Dagbladet.

Det er første gang at hans organisasjon tar en åpen debatt der sex er tema. Heller ikke andre kristne organisasjoner har villet bruke tid på å diskutere sexovergrepene offentlig. Nå håper Lorentsen flere vil følge etter hans initiativ.

- Vi må snakke mer om dette alvorlige temaet, og finne fram til virkemidler som gir positivt resultat. De kristne organisasjonene skal være trygge å delta i, både for kvinner og menn, sier forstanderen. Han mener sakene som har vært framme det siste årene ikke er blitt behandlet profesjonelt nok i de forskjellige miljøene.

- Enten har man ikke sett alvoret, eller så har man ikke villet se det. Dette er et svart kapittel for oss som er aktive i de kristne miljøene, og ikke noe vi kan dekke over lenger. Vi må selv ta et oppgjør med ukulturen, sier han.

Fagpersonell

Selv har han sett både overgripere og ofre i øynene. Han vet hvor dype sårene kan bli, og hvor vanskelig det er å tilgi eller forstå hvorfor. Spesielt ille blir det når overgriperen bruker Guds ord til å forklare sine handlinger.

Norsk Misjonsforbund har nå engasjert både psykologer og annet fagpersonell utenfra for å få en gjennomgang av de sakene.