Misjonssambandet forbyr teater

STAVANGER (Dagbladet): Drama er farlig for ungdommen, for drama kan føre til dans - og dans trekker tanker og sinn bort fra det kristne budskap! Det mener Norsk Luthersk Misjonssamband.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Styret har vedtatt å forby skuespill på et stort ungdomsstevne i Stavanger i mai.

Vedtaket, som ble gjort med stemmene til fem mot to styremedlemmer, opprører ungdom på dramalinja ved Lundehaugen videregående skole i Sandnes.

- Drama er jo en vanvittig bra måte å formidle et svært viktig budskap på. Hvor i Bibelen står det at drama er synd? spør Hilde Brunes (19), som er personlig kristen.

Medelevene Elise Tonning (18) og Ingrid Aukland rister også på hodet over misjonsfolkenes bekymring for drama og dans.

- På skolen gjør vi mye kjedelig, men drama er kjempeinspirerende og høydepunktet i hele undervisningen, mener Ingrid.

- Drama forsterker jo bare budskapet. Drama er glede og en god måte å lære på, framholder Elise.

- Taler til følelsene

Norsk Luthersk Misjonssamband har brukt mye tid på å diskutere om drama var egnet på ungdomsstevnet. Styret kom til at «dramaets siktemål er å skape en opplevelse som taler til følelsene», står det i vedtaket. De som ser på, vil bli mer opptatt av selve skuespillerprestasjonene enn av innholdet. Og så kan alt ende i dans, til og med.

Kristelig Folkepartis Anita Apelthun Sæle er vanligvis meningssterk, men denne saken ville hun absolutt ikke kommentere.

Hun henviser til partikollega Ingebrigt Sørfold, indremisjonsmannen som også representerer Hordaland på Stortinget.

Problemet er pardans

- Drama må brukes skjønnsomt, mener Sørfold.

- Hva hvis drama fører til dans, da?

- Mener du pardans?

- Gjerne pardans, ja.

- Dans er veldig vanskelig å definere, vi må skille mellom dans og dans, på en måte. Og vi setter et klart skille mot dansefester med pardans og der det gjerne nytes alkohol. Dans på bedehuset er en håpløs kopling.

- Hvis vi ser bort fra pardansen, da?

- Kristne kan også være gode dansere, og noen tar seg nok en svingom hjemme. Problemet er at dans knyttes til en livsstil som er vanskelig å forene med kristen tro og moral, mener Sørfold.

- Dette høres da gammeldags ut. Gjennom drama lærer ungdommen å formidle noe, de tør å stå fram foran folk, sier dramalærer Ragnhild Thoring ved Lundehaugen.