- PRØVDE Å KJØPE TID: Et forsøk på å kjøpe tid for å få igjennom forslaget om religiøse hodeplagg innad i regjeringen skal ha vært årsaken til at den nå famøse pressemeldingen fra Justisdepartementet ble liggende ute så lenge, ifølge ANB. Foto: ERLEND AAS/SCANPIX
- PRØVDE Å KJØPE TID: Et forsøk på å kjøpe tid for å få igjennom forslaget om religiøse hodeplagg innad i regjeringen skal ha vært årsaken til at den nå famøse pressemeldingen fra Justisdepartementet ble liggende ute så lenge, ifølge ANB. Foto: ERLEND AAS/SCANPIXVis mer

- Mislykket hijab-kompromiss ga pressemeldingrot

Nye opplysninger fra regjeringskilder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et mislykket forsøk på å finne et raskt hijab-kompromiss skal ha vært årsaken til at Justisdepartementets famøse pressemelding ble liggende ute så lenge.

Justisminister Knut Storberget (Ap) jobbet iherdig for å finne en samlende løsning der det skulle tas religiøse hensyn ved utforming av nytt uniformsreglement for politiet. Men han klarte ikke å bli enig med arbeidsminister Dag Terje Andersen (Ap) om et kompromiss. Andersen og helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) skal ha vært harde motstandere av å tillate hijab i politiet.

Samtidig var debatten i full gang både i media og blant opposisjonen. Storberget måtte dermed droppe forslaget. Men et forsøk på å kjøpe seg tid førte bare til at skaden ble enda større enn den hadde blitt dersom meldingen på departementets hjemmeside hadde blitt «skutt ned» med én gang, melder Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

ANB viser til sentrale kilder i regjeringen når denne konklusjonen nå trekkes. ANB har dessuten fått se papirer som bekrefter at regjeringen avviste Storbergets opprinnelige forslag om å tillate religiøse hodeplagg i politiet.

Det regjeringen gjorde 29. januar, var å åpne for å ta «religiøse hensyn» i uniformsreglementet. Det ble ikke sagt ja til hijab, fordi regjeringen ikke ville ta stilling til hvilken måte religiøse hensyn skulle tas. I stedet skulle saken utredes nærmere av flere departementer, og Storberget ga 10. februar Politidirektoratet i oppdrag å utrede hvordan man kunne ta religiøse hensyn i forbindelse med politiuniformen.

- Vi så for oss mange muligheter dette kunne skje på uten at det behøvde å bli en hijab-løsning, sier en kilde.

(NTB)