Mislykket kontantstøtte i Sverige

Den svenske kontantstøtten varte i et halvt år, men førte ikke til at barn ble tatt ut av barnehagen. - Man ga penger til dem som uansett ville valgt å være hjemme, sier politisk rådgiver Margareta Fällman i det svenske Sosialdepartementet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den borgerlige regjeringen innførte kontantstøtte, vårdnadsbidrag, 1. juli 1994. Ordningen ble fjernet et halvt år etter da Socialdemokraterna kom til makten. Nå lanserer Kristendemokraterna ordningen på nytt.

Familiekomiteen på Stortinget reiser denne uken til Sverige og Finland på studietur om kontantstøtten. I Sverige er det en omtrent likelydende familiepolitisk debatt som her: Kristendemokraterna ivrer for kontantstøtte, mens Socialdemokraterna heller vil bruke pengene til økt foreldrepermisjon.

Barnehager

Ifølge sosialdemokraten Margareta Fällman var det like mange barn i barnehage både før, under og etter kontantstøtten. Omtrent 50 prosent av barna mellom ett og tre år er ikke i kommunal barnehage, og slik har det sett ut med og uten kontantstøtte. - Det ble ikke noe ramaskrik da vi tok bort ordningen, sier Fällman.

I Sverige har kommunen plikt til å tilby barnehageplass til alle som ønsker det, og det er stort sett ikke barnehagekøer. Det er ikke øremerket statstilskudd til barnehagene, men støtten er inkludert i rammetilskuddet til kommunene fra staten.

Mer tid

Inger Davidsson, nestleder i Kristendemokraterna, sier at deres ønske er å gi foreldre mer tid sammen med barna. De lanserer en modell som bygger på den tidligere kontantstøtten, men beløpet er høynet til 3.660 kroner i måneden, 10 prosent av grunnbeløpet i folketrygden. Davidsson har tro på at også de tre andre borgerlige partiene som satt i regjering sammen med Kristendemokraterna vil støtte forslaget. Det er riksdagsvalg i Sverige til høsten.

- Mange småbarnsfamilier har det veldig tøft. Det er få som får til kombinasjonen mellom barn og jobb. Et aldri så vel utbygd barnehagetilbud strekker ikke til for et barn som lengter etter mer tid med foreldrene, sier hun.

Kontantstøtten skal kunne kombineres med kommunal barnehageplass på deltid. Det er ikke noe krav at en må være hjemmeværende.

- Socialdemokraternas forslag om økt foreldrepermisjon gir mest til dem som har høyest lønn. Mødre uten inntekt får 60 kroner dagen i svangerskapspenger, mens de høytlønte kan få opptil 500 kroner dagen, sier hun.

Den svenske ordningen gir 80 prosent lønn i ett år, og deretter 90 dager med 60 kroner dagen. Disse dagene kan tas ut sammenhengende eller fleksibelt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer