Mislykket PR-stunt fra Sverigedemokraterna

Partileder Jimmie Åkesson i Sverigedemokraterna ville forsøke å gjøre som Martin Luther.

REFORMATOR? Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson ville som Martin Luther spikre opp sine teser. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
REFORMATOR? Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson ville som Martin Luther spikre opp sine teser. Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| STOCKHOLM (Dagbladet): 31. oktober 1517 spikret Martin Luther opp sine teser på kirkedøra i Wittenberg. Det ble startpunktet for reformasjonen. Partileder Jimmie Åkesson ville ikke være dårligere, og i ettermiddag dukket han opp ved Riksdagen i Stockholm med partiets valgmanifest og en diger spiker.

- Vi synes det finnes en tydelig likhet med Martin Luther. Vi har tydelige ideer om hvordan vi vil at dette samfunnet skal forandres, sier partiets pressesekretær Erik Almqvist.

Innså vansker Men PR-stuntet på valgkampens siste dag gikk ikke helt som planlagt.

- Jeg tok med meg denne spikeren som et symbol, men nå innser jeg at det skal bli ganske vanskelig å spikre her, sa Åkesson selv til de frammøtte journalistene.

Inngangspartiet til Riksdagen består nemlig av glass og stein. Dermed ble valgmanifestet i stedet overlevert til en vakt.

Omstridt Innvandringsfiendtlige Sverigedemokraterna er svært omstridte i Sverige, men ligger på målingene an til å komme over sperregrensa og dermed havne i Riksdagen etter morgendagens valg. Der partiet havne i en vippeposisjon i Riksdagen dersom verken de rødgrønne eller den borgerlige alliansen får rent flertall.

- Vi er beredt til å prate med alle. Vi merker allerede nå at det finnes en større aksept for oss, sier Åkesson.

En rekke av partiets arrangementer har blitt avlyst fordi politiet ikke har kunnet garantere for sikkeheten. Torsdag ble partiets valgbod i Stockholm angrepet av rasende demonstranter da Åkesson holdt appell.

På grunn av store sikkerhetssituasjonen har det vært mye hemmelighetskremmeri rundt partiets valgkampinnspurt. Dagens PR-stunt ble ikke annonsert offentlig, men bare lekket til mediene.