Mislykket visjon

Forslaget om et nasjonalmuseum for kunst på Tullinløkka er et ambisiøst, men trolig feilslått prosjekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«DEN NYE INSTITUSJONEN skal være landets ledende kunstmuseum, og et av de mest profilerte i Nord-Europa.» Dette skrev styreleder Christian Bjelland i interimsstyret for prosjektet Nasjonalt kunstmuseum i en kronikk i gårsdagens morgenutgave av Aftenposten. «En ny, kraftfull formidlingsarena er bærebjelken i forslaget,» het det videre. Utgangspunktet for planene er de kulturpolitiske intensjonene som er nedfelt i Stortingsmelding 22 (1999- 2000), «Kjelder til kunnskap og oppleving».

DA DISSE TANKENE ble offentliggjort, lød det som en lokkende visjon basert på kulturpolitiske vyer. Men at en visjon kan oppstå i en byråkrats hode er egentlig en selvmotsigelse. Slike vyer trenger en politikers visjon. Men har Norge eller Oslo som vertsby en slik politiker som har profilert seg med kulturpolitikk øverst på agendaen? Vi hadde riktignok en i Åse Kleveland, men hun har jo dratt til Sverige for å få virkeliggjort noe gjennom Svenska Filminstitutet.

I ETTERTANKENS LYS falmet derfor mye av visjonen, og den seinere tidas reaksjoner fra flere av de involverte institusjonene bare bekrefter at skepsisen mot det nasjonale løftet var riktig. Riksutstillinger har sagt at de ikke vil være med i det hele tatt, og i «Kulturnytt» i går sa direktør ved Henie Onstad Kunstsenter at de trenger tid for å vurdere om institusjonen på Høvikodden bare skal gi og ikke få noe igjen for å være med på det nye museet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer