TOK EN «PAPILLON»: Seks innsatte fra Islas Marias føderale straffekoloni i Mexico klarte å svømme 96 kilometer fra åpen soning, før de ble oppdaget midt mellom straffeøya og fastlandet. Ifølge det meksikanske innenriksministeriet var mennene i god form etter det strabasiøse fluktforsøket. Foto: Den Meksikanske Marinen
TOK EN «PAPILLON»: Seks innsatte fra Islas Marias føderale straffekoloni i Mexico klarte å svømme 96 kilometer fra åpen soning, før de ble oppdaget midt mellom straffeøya og fastlandet. Ifølge det meksikanske innenriksministeriet var mennene i god form etter det strabasiøse fluktforsøket. Foto: Den Meksikanske MarinenVis mer

Mislyktes i «Papillon»- inspirert rømningsforsøk

De seks innsatte som prøvde å svømme vekk fra en straffekoloni utenfor den meksikanske kysten ble tatt etter å ha svømt 9 mil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Seks innsatte fra Islas Marias føderale straffekoloni i Mexico, klarte å svømme 96 kilometer før de ble oppdaget.

Da de ble plukket opp av den meksikanske marinen hadde de 93 kilometer igjen å svømme før de ville nådd fastlandet, ifølge nyhetsbyrået AP.

Mennene forsøkte å flykte fra straffekolonien der innsatte ikke er låst inn, fordi øya anses som umulig å rømme fra. Det er rett og slett for langt å svømme.

Tomme plastkanner Mennene skal ha brukt tomme vanntanker og plankebiter da de la i vei på den strabasiøse svømmeturen mot fastlandets sørkyst, om lag 18 mil unna. Hadde de valgt å svømme østover, ville de bare hatt 11 mil å svømme før de ville nådd land.

Islas Marias er den siste gjenværende straffekolonien i Mexico hvor innsatte ikke låses inn. Ifølge AP bor de innsatte i egne små hytter, og de har egne hager hvor de kan dyrke mat.

Ikke ulikt slik det var på den beryktede «Djeveløya» omtalt i Henri Charrières bestselger «Papillon», og udødeligjort på film av Steve Mcqueen som Charrière  og Dustin Hoffman som kompisen hans Luis Dega i 1973. Henri Charrière rømte fra en straffekoloni i Fransk Guyana.

Boka tar for seg en 14-års periode i Charrières liv fra 1931 til 1945. Charrière hevder hovedtrekkene i boka er sanne, men omtaler selv boka som en biografisk novelle.

Den starter med at han uskyldig dømmes for drap i Frankrike, og sendes til straffekoloni på «Djeveløya» i Fransk Guyana. Charrière hadde flere mislykkede rømningsforsøk fra øya før han lyktes, og bosatte seg i Venezuela.

Solbrente, men i god form De seks mennene som i går ble plukket opp av den meksikanske marinen, ble oppdaget av mannskapet på en forbipasserende båt.

«PAPILLON»: Steve Mcqueen som Henri Charrière i filmen fra 1973. Foto: Columbia Pictures
«PAPILLON»: Steve Mcqueen som Henri Charrière i filmen fra 1973. Foto: Columbia Pictures Vis mer

Patruljebåter fra marinen ble raskt sendt ut for å ta mennene i varetekt.

Mennene i alderen 28 til 39 år, ble tatt til Puerto Vallarta for medisinsk sjekk før de ble overlevert til fengselsmyndighetene.

Ifølge innenriksdepartementet som er ansvarlig for Mexicos fengsler, var mennene solbrente, men i god form etter det strabasiøse fluktforsøket.

Flere titalls fanger antas å ha forsøkt å flykte siden straffekolonien på Islas Marias ble grunnlagt i 1905. Lokale medierapporter indikerer at få, om noen, noengang har klart å rømme fra øya.

«PAPILLON»: Dustin Hoffman som Luis Dega i filmen fra 1973. Foto: Columbia Pictures
«PAPILLON»: Dustin Hoffman som Luis Dega i filmen fra 1973. Foto: Columbia Pictures Vis mer