Foto: REUTERS / NTB SCANPIX
Foto: REUTERS / NTB SCANPIXVis mer

Mislyktes som både amerikaner og tsjetsjener

Han var en mislykket amerikaner, og etter hvert en mislykket tsjetjsener. Bildet av Tamerlan Tsarnajev blir stadig klarere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Familien Tsarnajev reiste til USA i 2002 for å begynne et nytt liv. Men både Tamerlan og foreldrene mislyktes. Foreldrene ga etter hvert opp USA, og dro tilbake til Dagestan for enda en gang å bygge opp en ny tilværelse.

I fjor kom Tamerlan etter. Vi vet ikke hva han søkte, men vi vet hva han fant, for etter et halvt år kom han tilbake til USA som en ytterliggående islamist.

Guttenes far, Anzor Tsarnajev, var en deklassert bilmekaniker i Boston. I Kirgisistan, dit familien dro tilbake under den første krigen i Tsjetsjenia på begynnelsen av 1990-tallet, hadde Anzor en høyt ansett jobb i regjeringsbyråkratiet. I USA fikk han til slutt deltidsjobb som bilmekaniker, skriver Reuters.

Nå er planen å åpne en parfymebutikk i Dagestans hovedskad, Makhatsjkala. Da Tamerlnan var i Makhatsjkala fra januar til juni i fjor, skal han blant annet ha hjulpet sin far med å legge fliser i den nye butikken.

Mora stjal klær Med mora gikk det ikke bedre. Hun trøstet seg med religion, og har sagt at hun ble veldig fornøyd da hun oppdaget at Tamerlan ble veldig opptatt av islam i løpet av turen til Dagestan.

Men troen var ikke alt.

Under et besøk tilbake til USA i juni i fjor ble Zubeidat Tsarbajeva anholt i en klesbutikk i Natlick i Massachusetts for å ha stjålet klær for 1624 dollar fra en Lord & Taylor-butikk. Hun er også tiltalt i USA for å ha ødelagt klær da hun forsøkte å fjerne alarmen på plaggene som skulle hindre tyveri.

Et elendig ekteskap Tamerlan Tsarbajev opplevde heller ikke smørsida av den amerikanske drømmen. Han ser selv ut til å ha stanset sin lovende karriære som bokser. Han fullførte ikke universitetsstudiene, og fikk seg aldri noen fulltidsjobb. I 2009 giftet han seg med Katherine Russel, som konverterte til islam, og paret fikk dattera Zahra (3).

Og mens den amerikanske drømmen var i ferd med å gå i vasken, fylte Tamerlan Tsarbajev langt fra de forventningene som hvilte på ham som tsjetsjensk mann. Det var han som var hjemme med dattera, mens kona, som også avsluttet studiene, var den som forsørget familien.

Dette er så langt fra tradisjonelle tsjetsjenske verdier du kan komme. Tsjetsjenia er patriakalsk og autoritært. Det er den stolte, kompromissløse krigerkulturen, sammen med religionen, som har holdt liv i tsjetsjenernes motstand mot Russland i snart 200 år.

Mary Silberman, som var nabo med Tamerlan Tsarbajev og kona, forteller til Reuters at ekteskapet med Katherine Russel ikke var noen suksess. Nesten hver kveld var det roping og skriking, og det var hun som ropte høyest, forteller Silberman.

- Det var ikke nok til å ringe politiet. Det hørtes ikke ut som noen var i fysisk fare, sier hun.

Hun forteller også at det ikke var gardiner i vinduene, og at det var plastposer i vinduene, trolig for å isolere mot kulda.

Mislykket i Makhatsjkala Det var derfor ikke bare en mislykket amerikaner som dukket opp i Makhatshkala i januar i fjor. Tamerlan Tsarbajev var også blitt en mislykket tsjetejener - i USA. Hva som møtte ham i Makhatsjkala vet vi ikke så mye om. Men undergrunnslederen for de tsjetsjenske opprørerne, Dokka Umarov, sier de ikke har hatt noen kontakt med Tamerlan da han var i Dagestan.

Men det vi aner er at Tarmelan Tsarbajev kom tilbake som en annen, og mye mer religiøs, mann.

Medlemmer av menigheten der Tamerlan og Dzhokhar gikk i Boston forteller at Tamerlan for tre måneder siden avbrøt imamen i moskéen da han ble oppfordret til å lære fra både profeten og den kristne borgerrettsforkjemperen Martin Luther King.

Da reiste Tamerlan seg mot imamen og ropte «kafir» (vantro), mot imamen fordi han dro paralleller mellom profeten og en kristen. Det skapte oppsikt. Tamerlan Tsarbajev var blitt en radikal islamist.