Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Misnøye med Støre

Opposisjonen ikke fornøyd med kveldens svar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les alt om angrepet mot Hotel Serena her.

(Dagbladet.no): Fra klokka 16.20 og fram til 23-tida i kveld holder Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité høring om terrorangrepet i Kabul 14. januar. Utenriksminister Jonas Gahr Støre må svare på en rekke spørsmål rundt UDs krisehåndtering.

Følg høringen om angrepet på Hotel Serena direkte her!

Les også: «Krever svar i kveld»

Da utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) møtte Stortinget, beklaget han at de ikke fikk gjort mer for å redde livet til Dagblad-journalist Carsten Thomassen. 

- Strakk ikke til

- Vi som var med, må leve med at vi strakk ikke til for å redde Carstens liv, sa Støre. 

Personellet på den pansrede sykebilen (SISU-en) fikk først vite om de to sårede da de var ved hotellet. Hvorfor fikk de ikke vite det tidligere, var et av spørsmålene utenriksministeren ble stilt.

EVAKUERT: Carsten Thomassen blir evakuert fra Hotel Serena i Kabul etter angrepet 14. januar. FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX
EVAKUERT: Carsten Thomassen blir evakuert fra Hotel Serena i Kabul etter angrepet 14. januar. FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX Vis mer

- Selvfølgelig skulle vi gjerne sett at den telefonen var tatt. Men jeg er nødt til å komme tilbake til det som var det rådende bildet. Oppfatningen var at det var tilkalt ambulanser fra to hold før vi visste at noen var skadd, fra Røde Kors og det militære. Det var amerikansk personell til stede, også medisinsk. Derfor var det ikke avgjørende å opprette kontakt mellom journalistene og SISU-en, sa Støre.

- Uklare svar 

Høyre-politikeren Per-Kristian Foss var ikke fornøyd med Støres svar under høringen.

- Han var uklar. Jeg er ikke overbevist om at ikke UD var klar over at Forsvaret ønsket et større engasjement, sier han til Dagbladet.no. Samtidig har Foss forståelse for at Hotel Serena var preget av kaos den fatale kvelden.

- Men jeg synes Støre kunne kostet på seg å si at dette kunne vært gjort bedre, mener Foss. 

- Ubegripelig

Stortingets visepresident, Carl I. Hagen (Frp), var heller ikke fornøyd med svarene fra Støre.

- At de ikke har klart å planlegge transporten av de to skadde er for meg ubegripelig, sa han etter at utenriksminister Støre hadde gitt sine svar.

Etter en kort pause under kveldens høring var det klart for forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og justisminister Knut Storberget. Høringen foregår slik at representanter for de ulike partiene får ti minutter hver til å stille sine spørsmål.

- Det hender jeg kjører lett

Forsvarsministeren ble spurt om det var tryggere å reise som forsvarsminister til et land i krig.

- Når jeg reiser som forsvarsminister forholder jeg meg til forsvarets regler. Jeg reiser primært for å besøke norske styrker og bor sammen med dem. Når jeg er i Kabul hender det jeg kjører samme type kortesje som utenriksministeren, det hender jeg kjører lett og det hender jeg kjører i en SISU.

Hun mener det er helt naturlig at en forsvarsminister reiser mer militært, fordi det da som regel dreier seg om å besøke militære styrker.

Farlig transport

Forsvarsministeren ble også bedt om å forklare hvor hun oppholder seg når hun er på besøk i Afghanistan, og hvor ofte hun er på Serena når hun er i Kabul.

- Jeg har en gang vært på en arbeidsmiddag som ble holdt på Serena. Vanligvis er møtene jeg har deltatt på i Kabul vært på ulike steder. Noe av det farligste man kan gjøre i Kabul er å transportere seg på ulike steder.

I det siste har det vært mulig å ha middager på en enkel kafe på KAIA, men det er ikke enkelt for sivile å komme seg inn på KAIA.

- Utenkelig å la livvaktene bli

Et annet tema denne kvelden har vært om utenriksminister Støre skulle takket ja til Afghanistans president som tilbød Støre overnatting i presidentpalasset. Støre valgte i stedet å følge resten av delegasjonen til KAIA. Det ble diskutert om livvaktene kunne ha blitt igjen på hotellet hvis Støre hadde reist til presidentpalasset.

- For meg ville det vært utenkelig at livvaktene ble igjen mens utenriksministeren dro, sa Storberget

Ved 20-tiden i kveld er det pressens tur. Redaktør Stein Gauslaa fra Norsk Presseforbund og Dagbladets redaktør Anne Aasheim stiller også, sammen med TV-journalist Fredrik Græsvik og VG-fotograf Harald Henden. Græsvik og Henden var med på den fatale turen til Afghanistan.

Etter å ha lest rapportene fra Utenriks-, Forsvars- og Justisdepartementet sendte komitéen en liste spørsmål de mente de ikke hadde fått gode nok svar på.

Sentrale spørsmål er blant annet:

• Hvilken informasjon ble lagt ut på UDs sider før reisen?

• Hvorfor fikk ikke pressefolkene samme informasjon om sikkerhetsvurderingene som UDs delegasjon?

• Hvordan var sikkerhetsopplegget for pressefolkene?

• Hva var instruksen for ambassadøren i Kabul, og ble denne fulgt?

• Hva var inneholdet i korrespondansen mellom Forsvaret og UD?

• Hva ble gjort for å kartlegge hvor Carsten Thomassen var etter å ha blitt skutt?

• Hvorfor har ikke departementene intervjuet pressefolkene som var i Kabul?

Vurderer å kalle inn PST

Carl I. Hagen (Frp) sier det kan bli aktuelt med en egen stortingshøring med Politiets sikkerhetstjeneste om terrorangrepet i Kabul.

Hagen mener utenriksministeren, forsvarsministeren og justisministeren «skjøv PST foran seg» under torsdagens åpne høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, skriver NTB.

- Vi vil vurdere å be om en høring med PST på et senere tidspunkt, sa Hagen.
Han mener det er uklart om PST unnlot å viderebringe råd som skal ha kommet fra to offiserer i Forsvaret om at Støres besøk burde ha et mer militært preg, sier han til NTB.

- Jeg mener vi ikke skyver PST foran oss og synes det er riktig at det er regjeringen som svarer Stortinget på slike spørsmål. Men vi vil ikke utelukke at man kan høre andre i denne saken, sa justisminister Knut Storberget (Ap).

MÅ SVARE PÅ SPØRSMÅL: Utenriksminister Jonas Gahr Støre før han torsdag ettermiddag møtte i Stortingets høring om angrepet på Hotel Serena i Kabul tidligere i vinter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!