STORTINGET (Dagbladet): - Vi skal ha rettferdige ordninger som ikke kan misforstås. Punktum.
Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) har brukt store deler av 2022 på å gå gjennom skatteregler, særordninger og pendlerboliger på Stortinget.
I 2023 håper Masud Gharahkhani å kunne gå videre fra alt skattebråket på Løvebakken - men først skal to merkedager rundes:
- I slutten januar kommer konklusjonen fra utvalget som har gjennomgått ordningene på Stortinget.
- Innen utgangen av første kvartal kommer Riksrevisjonen med sin gjennomgang av de samme ordningene.

- Jeg ble tatt på senga
- Stortinget skal løse hverdagsutfordringer for folk, ikke diskutere egne ordninger. Jeg håper oppmerksomheten vil være på politikk i størst mulig grad framover, sier Gharahkhani.
- Hvor svekket er tilliten til Stortinget nå?
- Det er ingen tvil om at sakene vi har vært gjennom har vært negative for Stortinget. Vi har valgt en åpenhetslinje, og oppriktig ønsket å rydde opp, og det tror jeg folk setter pris på.

Murring
Masud Gharahkhani har valgt en tydelig linje i debatten om politikernes ordninger. Kravet fra Skatteetaten på 1,02 millioner kroner, valgte han til slutt å godta.
- Det var etter dialog med de parlamentariske lederne at vi bestemte oss for det. Det er uheldig dersom landets lovgivende organ skulle gå til Skatteklagenemda.
Flere politikere Dagbladet snakker med på Stortinget synes Gharahkhani ikke har vært nok på deres side mens det har stormet. Som stortingspresident er Gharahkhani tillitsvalgt på Løvebakken.

Sier nei til pendlerbolig
Åpner for unnskyldning
Enkelte hevder presidenten heller vil være «redningsmann» enn «ombudsmann».
- Vi jobber som et lag i presidentskapet, og vi forankrer alt vi gjør med de parlamentariske lederne. Alle er vi enige om opprydningsjobben som må gjøres, og veien dit er forankret bredt, sier han om kritikken mot seg selv.
- Har du et samlet storting i ryggen?
- Selvfølgelig er det tøft for enkelte som har fulgt råd de har fått, og så har de likevel fått skattesmell. Jeg kan forstå at de er frustrert, og kanskje synes situasjonen er urettferdig. Men jeg føler ikke at jeg har kastet noen under bussen. Det som har vært rot, måtte ryddes opp i, sier Gharahkhani.

- Etter Riksrevisjonens rapport blir det lettere å se hva som har skjedd, og vi vil være åpne om alt. Da må vi vurdere hva vi skal gjøre.
- Så da kan en beklagelse komme?
- Det kan være, vi må se hva Riksrevisjonen konkluderer med.
Tajik-saken
Praksis for pendlere på Stortinget er ulik, slik Dagbladet nylig skrev. Ap-erne Hadia Tajik og Torstein Tvedt Solberg er i identisk bosituasjon, men Solberg har ikke krevd å få betalt reise hjem til mor og far i Rogaland.
Det har derimot Tajik, men konstituert stortingsdirektør Kyrre Grimstad har bekreftet til Dagbladet at det er i henhold til dagens regelverk.

Henlagt
- Det er vanskelig for meg å kommentere enkeltsaker, men poenget med det eksterne utvalget vårt er at vi skal ha ordninger som ikke er mulig å misforstå, sier Gharahkhani.
- Mange politikere på Stortinget er jurister. De lager reglene, og burde jo kanskje forstå dem også?
- Jo, det kan du si. Reglene har vært vanskelige for enkelte, som i noen tilfeller også fikk ulike råd. Framover er det nettopp dét vi skal unngå. Vi skal ha økonomiske ordninger som alle skal kunne forstå.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!