Gardermoen:

Miss (2) på veggedyrjakt:
- Mye inntrykk

Hvis du frykter at bagasjen din er full av de blodsugende insektene etter ferieturen, kan søkshunden Miss komme til unnsetning denne uka.

PÅ VAKT: Søkshunden Miss (2) sørger for at reisende på Oslo lufthavn ikke får med seg uønskede gjester hjem fra tur. Reporter: Amalie Bernhus Årtun. Video: John Terje Pedersen / Dagbladet. Vis mer
Publisert

Søkshunden Miss (2) ble ferdig utdannet like før jul, og har allerede tatt på seg flere jobber. Denne uka har hun fått nok et viktig oppdrag.

Sammen med hundefører Tor Iljar fra Dogpoint skal hun sørge for at reisende ikke får med seg uønskede veggedyr hjem.

Storebrand har nemlig satt opp et område i ankomsthallen på Oslo Lufthavn, der reisende som ønsker det kan la Miss sjekke bagasjen deres for veggedyr.

Miss er trent opp til å finne ut av hvor problemet ligger på et tidlig stadium - om det så er i hus, på hoteller eller i bagasje.

Hun er ivrig under letinga. Men i det hun gjør et funn ved hjelp av luktesansen, fryser hun og ser opp på Iljar. Metoden har ifølge hundeføreren en treffsikkerhet på mellom 80 til 90 prosent.

- Veggedyr kommuniserer med lukt. I en lukka koffert blir lukta veldig konsentrert og kraftig, sier han til Dagbladet.

SNUSER: Familien Årnes venter spent mens hunden Miss ivrig leter etter veggedyr i bagasjen deres. Eier Tor Iljar følger nøye med. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SNUSER: Familien Årnes venter spent mens hunden Miss ivrig leter etter veggedyr i bagasjen deres. Eier Tor Iljar følger nøye med. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Forebygging er nøkkelen

Tjenesten er gratis og frivillig å gjennomføre. Markedsansvarlig for forsikring i Storebrand, Marianne Solheim, har flere råd til hvordan man kan unngå de uønskede krypene.

- Det enkleste er å unngå å ta de med hjem. Derfor kommuniserer vi dette for å spare reisende, oss som forsikringsselskap og miljøet for unødvendig belastning, sier hun.

Solheim råder reisende til å oppbevare kofferten på en bagasjeholder over bakkenivå eller henge opp klærne. Man bør for all del unngå å legge klærne på gulvet.

FORNØYD: Marianne Solheim fra Storebrand sier at tilbudet ble tatt godt imot da de innførte det i fjor. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FORNØYD: Marianne Solheim fra Storebrand sier at tilbudet ble tatt godt imot da de innførte det i fjor. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Man bør ifølge Solheim sjekke hotellrommet for veggedyr ved å lyse med lommelykt etter spor av veggedyr rundt og på undersiden av senga.

- Man kan se svarte prikker, som er spor av avføringen til veggedyrene, eller rester av veggedyr og egg. Du merker det også hvis du får bitt. Da må du si ifra til hotellet, som ofte har gode rutiner på dette. Du må deretter fryse eller vaske klærne og bytte hotellrom, slik at du blir kvitt det før du drar hjem, forklarer hun.

Slapp unna

- Når de blir så mye inntrykk kan det koke litt i hodet hennes. Da trenger hun en liten pause, forklarer Iljar, som lar Miss ta en jevnlig hvil bak en skillevegg.

PÅ JOBB: Miss venter på klarsignal til å snuse i koffertene. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
PÅ JOBB: Miss venter på klarsignal til å snuse i koffertene. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

I fellesferiens prakt er det mange mennesker på Norges største flyplass. Støynivået er høyt, og det er mange kofferter og bager som skal gjennomsøkes.

En av familiene som ønsker en gjennomgang av bagasjen sin mandag, har nettopp landa etter en 16 dagers ferietur i Doha i Qatar.

- Mens vi venta på bagasjen leste vi at en av 20 får veggedyr på reise. Det ville vært ubehagelig å dra de med hjem, sier familiefar Knut Årnes fra Hamar.

- Klærne våres kunne jo blitt spist opp, spøker Kasper Årnes (6).

NULL VEGGEDYR: Familien Årnes ønsket å sjekke bagasjen for sikkerhets skyld. Fra venstre: Marie, Josefine, Knut og Kasper. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
NULL VEGGEDYR: Familien Årnes ønsket å sjekke bagasjen for sikkerhets skyld. Fra venstre: Marie, Josefine, Knut og Kasper. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Miss og Iljar avdekker raskt at bagasjen er fri for veggedyr.

- Jeg er glad vi slapp unna, sier Knut.

- Traumatisk

I fjor kjørte Storebrand det samme opplegget på Gardermoen. Da undersøkte de 350 kofferter og bager, og gjorde funn av veggedyr i 15 av de.

Forsikringsselskapets undersøkelser viser at 380 000 nordmenn har hatt veggedyr i boligen sin, og at det er en del nordmenn som har bekymringer knytta til dette.

- Folk synes det er traumatisk og ekkelt å våkne opp med hundrevis bitt, sier Solheim.

Hun påpeker at problematikken også kan by på økonomiske påkjenninger. Derfor anbefaler hun alle å ha en forsikring som dekker bekjempelse av veggedyr og andre skadedyr.

TEGN: Hvis du oppdager små, svarte prikker på senga, kan det være avføring fra veggedyr. Arkivfoto: Shutterstock
TEGN: Hvis du oppdager små, svarte prikker på senga, kan det være avføring fra veggedyr. Arkivfoto: Shutterstock Vis mer

Forebygging er det viktigste, og undersøkelsene viser at seks av ti nordmenn tar forholdsregler for å unngå veggedyr på reise.

De som får påvist veggedyr på Gardermoen i løpet av denne uka, vil få tilbud om gratis nedfrysing av klærne - en prosess som tar fem dager.

- Hjemme kan du vaske klærne på 60 grader, eller legge dem i en badstue eller tørketrommel hvis du har det. Eventuelt kan du pakke ned klærne i poser og fryse dem. Det er viktig å åpne bagasjen utendørs eller på badet, for å unngå at veggedyrene setter seg, forklarer Solheim.

Ble bitt

Benjamin Kristianslund (25) og reisefølget har nettopp landet etter fem uker på pilegrimsreise i Spania. Den lange reisen byr på mange forskjellige overnattingssteder, og de er derfor bekymret for om det kan være veggedyr i ryggsekkene.

- Vi fikk noen bitt tidlig på reisen, forklarer han.

Men de to har pakket lett, og har derfor vaska klærne omtrent annenhver dag. De blir letta når Iljar kan bekrefte at Miss ikke har gjort funn i bagasjen.

LETER NØYE: Benjamin Kristianslund frykter at det kan være veggedyr i ryggsekken hans, etter en fem ukers pilgrimsreise i Spania. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
LETER NØYE: Benjamin Kristianslund frykter at det kan være veggedyr i ryggsekken hans, etter en fem ukers pilgrimsreise i Spania. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Av de 33 koffertene som ble sjekka mandag, gjorde Miss funn i to av dem.

Innimellom legger Iljar en liten pose med syntetisk veggedyrlukt i bagasjen, for å opprettholde motivasjonen til Miss.

Mater med eget blod

Tor Iljar har drevet med hundesøk etter kadavre og veggedyr i mange år. Hjemme oppbevarer han opptil 800 veggedyr fordelt i fem krukker, som han bruker til trening.

Men som alle andre levende vesener trenger veggedyr mat - og det er blod som står på menyen.

GODE VENNER: Miss får belønning av Tor Iljar når hun utfører arbeidsoppgavene. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
GODE VENNER: Miss får belønning av Tor Iljar når hun utfører arbeidsoppgavene. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Derfor har Iljar de siste 11 åra mata veggedyrene med eget blod. Dette gjør han en til to ganger i måneden ved å plassere krukkene med veggedyr på underarmen.

- I starten klødde det som et mareritt. Nå tror jeg at jeg har blitt immun mot kløen, sier Iljar.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer