Miss Afghanistan kaster burkaen

Afghanske ledere er rasende etter å ha sett bilder av 25 år gamle Vida Samadzai som stiller opp i bikini for å representere sitt hjemland i Miss Earth-konkurransen i Manila.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bildene av Samadzai har fått håret til å reise seg på enkelte tjenestemenn i Kabul som mener at 25-åringen bør fratas sitt afghanske statsborgerskap.

Miss Earth-konkurransen pågår i den filippinske hovedstaden denne uken, og Vida Samadzai har sagt at hun kommer til å stille opp i alle arrangementene, blant annet i badedrakt.

- Hun må bli fratatt sitt afghanske statsborgerskap, sier en representant for afghansk høyesterett til det tyske nyhetsbyrået DPA.

Det er første gang på 30 år at en afghansk kvinne deltar i en internasjonal skjønnhetskonkurranse. Forrige gang det skjedde var i 1972 da Zohra Daoud deltok i Miss Universe-konkurransen.

Vida Samadzai er født og oppvokst i Afghanistan, men flyktet til USA i 1996 på grunn av krigshandlingene og Talibans overtakelse av makten. Hun har senere vært aktiv i en kvinnesaksgruppe som har arbeidet for kvinnenes rettigheter i Afghanistan.

- Oppførselen hennes avslører ikke noe talent eller bragd, sier Madina Najib som studerer ved universitetet i Kabul. -Hun kunne ha studert noe i USA som hun kunne ha delt med andre afghanske kvinner, som har lidd utrolig mye under ulike regimer.

Mange afghanske kvinner, særlig i landdistriktene, fortsetter å bære burka, det heldekkende teltlignende plagget, også etter det siste maktskiftet i landet.

(NTB-DPA)

VAKKER TRIO:</B> Vida Samadzai fra Afghanistan i midten med Dong Meixi fra Kina til venstre og Jennifer Pichard fra Frankrike.