Miss World-showet landet i london

De rundt 90 deltakerne i Miss World-konkurransen landet i London søndag etter at årets skjønnhetskonkurranse måtte flyttes fra Nigeria på grunn av opptøyer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slitne deltakere og arrangører kom ut av et chartret fly på Gatwick utenfor London etter at opptøyene i forbindelse med missekonkurransen hadde etterlatt minst 175 drepte, over 1.000 sårede og 12.000 hjemløse.

Isioma Daniel, den kvinnelige journalisten som utløse de sterke protestene i den muslimske befolkningen, fikk sparken på grunn av en artikkel der hun skrev at profeten Muhammed sikkert ville ha giftet seg med noen av de unge kvinnene, dersom han hadde levd i dag.

Lettet

Slitne, men nysminkede, fortalte noen av deltakerne at de var lettet over beslutningen om å flytte konkurransen.

Norges deltaker i Miss World-konkurransen, Kathrine Sørland, sa at hun var glad for å kunne forlate Nigeria.

- Personlig er jeg fornøyd, og det tror jeg alle de andre jentene er også, sa Sørland til NTB.

- Forståelig nok er vi alle litt urolige over det som er skjedd, sa Angie Beasley som leder den britiske delen av arrangementet. -Hovedsaken nå er at de er tilbake i Storbritannia. I Nigeria følte vi at alt kunne skje.

Nå vil skjønnhetskonkurransen gå av stabelen i London 7. desember.

Rolig

Etter tre dager med voldelige opptøyer i Kaduna var det igjen rolig i den nordnigerianske byen søndag.

- Vi har ikke hørt et eneste skudd siden klokka ni lørdag morgen. Portforbudet ble overholdt lørdag kveld, sier Regis Bouffartigue, sjef for et bryggeri like sør for Kaduna. Lørdag morgen søkte flere hundre tilflukt i bryggeriet for å unnslippe de blodige opprøyene, men søndag kunne de vende hjem, opplyser Bouffartigue.

Sikkerhetsstyrker ble sendt ut i gatene søndag, men det var ingen tegn til uro. Byens guvernør Ahmed Makarfi har advart om at folk som plyndrer og ildspåsettere vil bli skutt på stedet, ifølge nigerianske medier.

Syndebukken

Syndebukken etter de blodige opptøyene de siste dagene er journalist Isioma Daniel som har bedt på sine knær om tilgivelse etter hvert som antall drepte har økt.

Det var 16. november hun skrev en harselerende artikkel om de muslimske protestene mot skjønnhetskonkurransen. Artikkelen ble oppfattet som blasfemisk og utløste kraftige protester i byen Kaduna. Senere spredte uroen seg til hovedstaden Abuja.

Det gjorde ikke saken bedre at missekonkurransen skulle holdes, og artikkelen ble publisert, midt under den hellige fastemåneden Ramadan.

Mens journalist Isioma Daniel har bedt om tilgivelse, har redaktøren av avisen This Day on Sunday, bedt om unnskyldning.

Anklager pressen

Miss World-arrangørene gir internasjonal presse skylden for at årets finale måtte flyttes fra Nigeria.

- For å være helt ærlig så var det dere som trakk Nigeria ned og tillot at landet ble ydmyket, sa presidenten i Miss World-organisasjonen, Julia Morley, under en pressekonferanse i Abuja lørdag.

- Nigerianerne er ikke imot oss. Det faktum at Miss World er et globalt show, og derfor blir politisk fotball, talte imot oss, sa Morley som anklaget internasjonal presse for å ha tegnet et feilaktig bilde av hendelsene i Nigeria.

Morley var særlig rasende over reportasjer i internasjonal presse om bruk av amputasjoner som straff i islamske områder av Nigeria, og hevdet dette var oppspinn.

(NTB-Reuters)

<B>MISS NORGE:</B> Kathrine Sørland landet trygt på Gatwick i dag.
MISS POLEN:</B> Marta Matyjasik.
MISS USA:</B> Vinker lykkelig til de oppmøtte i Lodon.