Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Missilet USA bare kan drømme om, og som holder IS-terroristene våkne om natta

Storbritannias «Brimstone» skal være superpresist.

«BRIMSTONE» I AKSJON: Dette er bildene av et Brimstone-missil som treffer en mobil kran som IS skal ha brukt i et forsøk på å fikse skadde oljefeltet Omar i Syria. Foto: EPA / MOD / NTB scanpix
«BRIMSTONE» I AKSJON: Dette er bildene av et Brimstone-missil som treffer en mobil kran som IS skal ha brukt i et forsøk på å fikse skadde oljefeltet Omar i Syria. Foto: EPA / MOD / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidlig i desember bestemte britene seg for å hive seg på vingene og delta i luftangrepene mot IS-mål i Syria.

I en 36 sider lang redegjørelse statsminister David Cameron hadde overfor utenrikskomiteen i parlamentet i november nevnte han et våpen ingen andre skal ha maken til: missilet Brimstone.

Under overskriften: «Hva slags ekstra kapasitet kan Storbritannia bidra med i koalisjonens aksjoner i Syria?»

«BRIMSTONE»: Missilet anses av britene som fordelen ingen andre har - presist og mindre fare for sivile skader når dette treffer målet sitt. Ifølge britene. Dette eksemplaret er Norfolk i England under forberedelsene til Storbritannias bidrag i Syria. Foto: AFP / PHILIP COBURN / NTB scanpix
«BRIMSTONE»: Missilet anses av britene som fordelen ingen andre har - presist og mindre fare for sivile skader når dette treffer målet sitt. Ifølge britene. Dette eksemplaret er Norfolk i England under forberedelsene til Storbritannias bidrag i Syria. Foto: AFP / PHILIP COBURN / NTB scanpix Vis mer

Hans eget svar runget av selvtillit:

- Storbritannia har avanserte militære evner som gir en kvalitativ fordel foran hva de andre partnerne i koalisjonen har, heter det i redegjørelsen.

Han nevner Luftforsvarets i sin helhet, før han kommer til poenget:

«HELLFIRE»: En øvelse med «Hellfire» i California i februar i fjor. Foto: NTB scanpix
«HELLFIRE»: En øvelse med «Hellfire» i California i februar i fjor. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Vi har også Brimstone-missiler som gjør det mulig for oss å slå til nøyaktig uten sivile tap, dermed øker mulighetene for angrep mot spesifikke IS-mål - ikke engang USA har denne evnen, skriver han.

Brimstone vs. Hellfire Mens britene tyr til missilet «Brimstone», er det missilet «Hellfire» som er stjerneraketten for målrettede angrep for amerikanerne.

Det amerikanske magasinet Esquire har i en artikkel forsøkt å vise forskjellene på de to missilsystemene og hvorfor Storbritannia tyr til «Brimstone», mens USA sverger til «Hellfire».

«Brimstone» lages av MBDA, et selskap bestående av flere europeiske våpenfabrikker. Raketten veier rundt 50 kilo og er i overkant av 180 centimeter lang. «Hellfire» ligger også opp under 50 kilo i tyngde, men er cirka 20 centimeter kortere i lengde.

Ifølge Esquire stammer «Brimstone» faktisk fra «Hellfire». Det ble laget som et «avfyr og glem»-våpen mot tankser og pansrede kjøretøy, og som treffer sitt tenkte mål.

Og det er her «Brimstone» skal være så mye bedre. Esquire poengterer at amerikanerne trolig vil protestere, men «Brimstone» skal være mye mer presist. Den treffer sitt mål ved hjelp av radarteknologi og laserteknologi. Den kan avfyres fra jagerfly fra nesten 20 kilometers avstand og treffe mål som beveger seg opp mot 110 kilometer i timen.

Jagerfly Fra lufta kan ikke «Hellfire» avfyres fra jagerfly, men fra helikopter og ubemanna fly eller droner. Rekkevidden er på rundt åtte kilometer. Den styres med radar, men ifølge Esquire, er det en radar og laser-styrt Hellfire-rakett som kan avfyres fra jagerfly på trappene.

Men på et felt ser «Brimstone» ut til å være seirende. Missilet bærer mindre eksplosiver, i overkant av seks kilo, og dets spisse form gjør at raketten fører til mindre sivile skader.

DRONEANGREP: En MQ-9 Reaper med Hellfir-missil er klar til avgang i Afghanistan i 2011. Foto: REUTERS /Baz Ratner / NTB scanpix
DRONEANGREP: En MQ-9 Reaper med Hellfir-missil er klar til avgang i Afghanistan i 2011. Foto: REUTERS /Baz Ratner / NTB scanpix Vis mer

Er målet et pansret kjøretøy skal ideen være at det bryter gjennom rustningen og bare uskadeliggjør det ene kjøretøyet uten at det fyker splinter overalt. Hellfire sitt stridshode inneholder cirka ni kilo eksplosiver.

250 000 dollar Fungerende generalsekretær og bombeekspert i Norsk Folkehjelp, Per Nergaard, oppsummerer det slik:

- Forskjellen på disse to missilene er at britenes har mye større presisjon på grunn av laserstyring, mot amerikanernes GPS-styrte, samt at det har et mye mindre stridshode. Dette gjør at sjansen for følgeskader på sivile blir sterkt redusert, skriver Nergaard i en e-post til Dagbladet.

Esquire kommenterer selv et siste poeng om «Brimstone».

FRA HELIKOPTER: «Hellfire» begrenses foreløpig til Helikopter og droner fra lufta. Foto: NTB scanpix
FRA HELIKOPTER: «Hellfire» begrenses foreløpig til Helikopter og droner fra lufta. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Våpenet koster mer enn 250 000 dollar per missil. Det britiske luftforsvaret kan ikke bruke en «Brimstone» på hver eneste terrorist i en Toyota, skriver Esquire.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media