Moskva:

Missilsystemer vekker oppsikt

Bildene fra Moskva har fått prorussiske militærbloggere til å hevde at Russland forbereder hovedstaden på angrep.

FORSVARSDEPARTEMENTET: Dette er et av mange bilder som har sirkulert i sosiale medier de siste dagene. Det viser angivelig et luftvernsystem på toppen av bygningen til det russiske forsvarsdepartementet i Moskva. Foto: Ukjent
FORSVARSDEPARTEMENTET: Dette er et av mange bilder som har sirkulert i sosiale medier de siste dagene. Det viser angivelig et luftvernsystem på toppen av bygningen til det russiske forsvarsdepartementet i Moskva. Foto: Ukjent Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De seineste dagene har det i sosiale medier sirkulert bilder og videoer av det som tilsynelatende skal være russiske luftvernsystemer plassert ut på toppen av bygninger i hovedstaden Moskva.

Det skriver blant andre den russiske uavhengige avisa Meduza.

Pantsir-s1-missilsystem skal ifølge avisa være installert blant annet på toppen av en av bygningene til forsvarsdepartementet.

«ZOMBIER»: Denne videoen fra Ukraina har vekker oppsikt på grunn av soldatenes atferd. Video: Iltalehti. Reporter: Magnus Paus Vis mer

Utplasseringene av luftvernsystemene har fått prorussiske militærbloggere til å skrive at Russland forbereder seg på angrep mot hovedstaden, skriver The Guardian. De siterer Alexander Kots, en russisk journalist som støtter krigen i Ukraina:

«Det betyr at [våre ledere] fullt ut forstår risikoen, og at det bare er et spørsmål om tid før et angrep mot Moskva og regionene inntreffer», skriver han ifølge avisa.

Pantsir-s1 har av kort til mellomlang rekkevidde, og brukes til forsvar mot fly, helikoptre og kryssermissiler, skriver The Guardian videre. Det russiske forsvaret hevder også at de kan brukes mot mindre mål, som droner.

Russiske myndigheter har foreløpig ikke kommentert utplasseringene, ifølge avisa.

Tidspunktet framstår likevel ikke tilfeldig:

Fredag møtes rundt 50 land på flybasen Ramstein i Tyskland for å diskutere militærhjelpen til Ukraina.

«Kraftfull militær støttepakke»

Alle Nato-landene deltar på møtet, som holdes dagen etter at USA og Storbritannia kunngjorde store våpenpakker til Ukraina.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier før møtet også at han venter «sterke avgjørelser» og «en kraftfull militær støttepakke fra USA».

Løftene om flere våpen har strømmet på de siste dagene. Så langt uteblir imidlertid det som står øverst på Ukrainas ønskeliste: moderne stridsvogner.

Tysklands statsminister Olaf Scholz har sagt at han ikke vil sende slike stridsvogner med mindre USA bidrar med sine Abrams-stridsvogner. Zelenskyj mener dette «ikke er en riktig strategi å satse på».

- Dere er voksne mennesker. Dere må gjerne diskutere i seks måneder til, men folk dør i landet vårt. For å si det enkelt: Kan dere levere Leopard-stridsvogner eller ikke? Gi dem til oss i så fall, sier en usedvanlig krass Zelenskyj i et intervju med tyske ARD.

Flere andre land har også tyskbygde Leoparder i sitt arsenal, men trenger tysk samtykke for å kunne gi dem videre. Polen har antydet at de kan gi ukrainerne slike stridsvogner uten å vente på tysk godkjenning.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer