Missing link funnet

Forskere mener de har funnet beviset for at fuglene faktisk stammer fra dinosaurene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskerne har avdekket et fjærkledd fossil i det nordøstlige Kina, og det er første gang fjærene har vært mulig å studere inngående.

- Strukturen i fjærene er det ikke mulig å ta feil av. De er identiske med fjærene til dagens fugler, sier paleontologist Mark Norell til CNN.

Det har i flere år vært teorier om at dagens fugler stammer fra dinosaurer. Det er flere ting som tyder på at de har tettere slektskap enn man skulle tro. Blant annet er flere bein i kroppen til dinosaurer og fugler veldig like. Men likevel har ikke bildet vært helt klart.

Ikke før nå, mener forskerne bak det siste funnet.

Oppdaget i fjor høst

Norell og hans team med kinesiske og amerikanske forskere, fant restene av dromaeosauren i fjor høst i Liaoning-provinsen nordøst i Kina. Området har vist seg å være et funn for forskerne. De har avdekket en rekke fossiler som er rundt 125 millioner år gamle.

Restene av dinosauren ble funnet i en stor steinblokk, i det forskerne tror er restene av en innsjø. Det var også den tredje dromaesauren som noen gang er funnet.

- Det er den tredje som er funnet, men den første som viser at fjærene er identiske med fjærene til dagens fugler, sier Norell. Han forklarer at fjærene ikke var godt nok bevart på de to første som ble funnet, og at det derfor ikke var mulig å se strukturene i fjærene.

- På denne dinosauren fant vi fjær rundt hele fossilet, og de var best bevarte var på ryggen, på armene og på beina, sier Norell.

Teorien møter motbør

Men Norell får ikke støtte av alle.

- Hvordan i all verden skal et dyr kunne ha flyvefjær på lårene som er halvparten av lengden til halen? Hvordan kunne det løpe eller gjøre noe som helst med fjær stikkende ut på baksiden av beina, sier zoologen John Ruben ved universitetet i Oregon.

Norell forsvarer angrepet med å si at enkelte typer av dagens hauker faktisk har fjær stikkende ut fra bakbeina.

Ruben gir seg ikke med det. Han stiller også spørsmål ved om funnene er ekte. Han krever at det tas tester for å finne ut om fjærene og fossilet faktisk hører sammen.

- Det er slett ikke nødvendig, sier Norell, og viser til at fossilet ble funnet i en hel bit, og at de har både toppen og bunnen av steinen hvor de fant den sjeldne dinosauren.

<B>STORT KAN HA BLITT SMÅTT: Er dette stamfaren til dagens fugler. Ikke umulig. Denne giganten ble funnet i Egypt, og skal være den neste største dinosauren som noen gang er oppdaget. Paralititan stromeri er navnet.
DINOSAUR MED FJÆR: Den døde for 128 millioner år siden, i Kina. Forskerne mener dette er det første beviset for at fuglene faktisk stammer fra dinosaurene. Fjærene på dette fossilet er identiske med fjærene til dagens fugler.