Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-Mission completed, Mr President

Verdens mest terrorutsatte mann forlot Norge, uten å ha møtt en eneste sikkerhetstrussel. De ble tatt ut på forhånd.

-- EN SUKSESS: Stabssjef Johan Fredriksen er strålende fornøyd med sine egnes innsats under Obama-besøket. Mest fornøyd er han over at dialog i forkant gjorde maktbruk overflødig mens det hele sto på. - Vi har en annen strategi nå enn tidligere, sier Fredriksen. 
Foto: Scanpix
-- EN SUKSESS: Stabssjef Johan Fredriksen er strålende fornøyd med sine egnes innsats under Obama-besøket. Mest fornøyd er han over at dialog i forkant gjorde maktbruk overflødig mens det hele sto på. - Vi har en annen strategi nå enn tidligere, sier Fredriksen. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Arfan Qadeer Bhatti (32) var ikke den eneste personen politiet og PST plukket ut i forkant av Obamas besøk.

Små og store trusler taklet i forkant av besøket, er hva politiet mener var nøkkelen til suksess.

- Totalt sett har det vært en suksess, et lærebokeksempel vi kan være stolte av i et demokrati, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo-politiet.

Stoppet i utlandetDet har ifølge Fredriksen vært et tett samarbeid med PST og politimyndigheter i andre land.

Selv om han ikke vil gå i detalj, legger han ikke skjul på at tiltak er gjennomført mot personer og miljøer utenfor Norges grenser.

- Folk som tror politiet følger med på hva de gjør, kan tenke at det gjør vi, sier Fredriksen.

Største noensinneFor første gang bekrefter han nå at nærmere 2500 politifolk har vært i sving under Obamas 26 timer i Norge.

Tidenes heftigste sikkerhetsopplegg på norsk jord har kostet oss nærmere 100 millioner kroner.

PÅGREPET: Arfan Bhatti ble pågrepet i forkant av Obamas besøk, mistenkt for å ville skaffe seg bomber. Foto:  Jacques Hvistendahl / Dagbladet
PÅGREPET: Arfan Bhatti ble pågrepet i forkant av Obamas besøk, mistenkt for å ville skaffe seg bomber. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Det er ikke politiet som har tildelt Barack Obama fredsprisen. Vi gjør bare den jobben som skal til, sier Fredriksen.

- Klokere politiSelv om verdens mektigste mann har vært på besøk, og flere tusen har demonstrert, har det skjedd uten gateslag, langkøller, hester og tåregass.

Slik har det ikke alltid vært.

- Samfunnet har blitt klokere og politiet har blitt klokere. Vi har lagt om vår strategi fullstendig, sier Fredriksen.

PAKKER SAMMEN: Utenbys politifolk er på vei hjem og utstyr pakkes vekk. Etter gjennomføringen av tidenes største sikkerhetsopplegg i Norge, vender hovedstaden tilbake til hverdagen. Foto: Scanpix
PAKKER SAMMEN: Utenbys politifolk er på vei hjem og utstyr pakkes vekk. Etter gjennomføringen av tidenes største sikkerhetsopplegg i Norge, vender hovedstaden tilbake til hverdagen. Foto: Scanpix Vis mer

Roser BlitzI forkant ble grupper som skulle aksjonere mot Obama kontaktet av politiet.

Dialogen beskriver han som en investering som har betalt seg med fredelige timer i Oslo sentrum.

- Det må bli slutt på stigmatiseringen av Blitz og slike miljøer. Ikke alle kan være A4, vi har plass til det i et demokrati. Takke meg til folk som har et engasjement, heller det enn de passive og uengasjerte, sier Fredriksen.

Lite påvirketSelv om helikoptre har sirklet, gater har vært sperret og skarpskyttere har voktet takene, mener han de fleste har merket påfallende lite til tidenes høyeste sikkerhetsopplegg.

ROSER BLITZ: Oslo-politiets Johan Fredriksen liker bedre Stein Lillevolden (t.v.) og blitzere enn uengasjerte ungdommer som gir blaffen i verden rundt seg.
ROSER BLITZ: Oslo-politiets Johan Fredriksen liker bedre Stein Lillevolden (t.v.) og blitzere enn uengasjerte ungdommer som gir blaffen i verden rundt seg. Vis mer

- Det ble den opplevelsen vi håpet og trodde folk ville få. Politiet skal være en garantist for ytringsfriheten, ikke en motpart, sier Fredriksen.

Secret Service er på vei hjem. I morgentimene startet arbeidet med å åpne alle kumlokkene som har vært sveiset igjen under Obamas besøk. Politisperringene fjernes, og hovedstaden vender sakte men sikkert tilbake til det samme gamle.

ANNEN STRATEGI: På 1990-tallet var politiets strategi en annen enn i dag, med hardt mot hardt som filosofi og ridende politi som kvestet demonstranter. Her rammer de ungdommer under Slaget om Chateau Neuf i 1990. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ANNEN STRATEGI: På 1990-tallet var politiets strategi en annen enn i dag, med hardt mot hardt som filosofi og ridende politi som kvestet demonstranter. Her rammer de ungdommer under Slaget om Chateau Neuf i 1990. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media