Mission Impossible for Knut Vollebæk

PRISTINA (Dagbladet): Her har utenriksminister Knut Vollebæk landet i Beograd på det som stadig mer likner hans Mission Impossible.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I går hadde han nedslående samtaler med Jugoslavias president Slobodan Milosevic i den serbiske hovedstaden. I dag skal han presentere de elendige nyhetene i et Kosovo som stadig flere tror går mot en blodig krig.


- Jeg fremmet to synspunkter for Slobodan Milosevic. Det ene var at Jugoslavia må akseptere forhandlinger og et internasjonalt nærvær. Det andre var at man må akseptere OSSEs tilstedeværelse i Jugoslavia. Begge deler ble nokså kontant avvist, sier Vollebæk til Dagbladet.

Internt

Serbias sterke mann fortsetter å insistere på at Kosovo er et internt spørsmål for Jugoslavia, og virker helt ubevegelig på dette avgjørende spørsmålet. Milosevic tilbakeviste også at det er en fare for en større krig i Kosovo, og for at konflikten skal spre seg også til nabolandene, i første rekke Albania og Makedonia.

Men Kosovo er i virkeligheten en krigssone. Da Dagbladet kjørte inn i provinsen i går ble bussen vår sjekket for våpen. Flere steder på den korte veien fra grensa - som altså ikke er noen statsgrense - til hovedstaden Pristina, var det veisperringer. Ved en av dem var det også en tank med automatvåpen montert på skroget.

Det kom i går en ubekreftet melding om at åtte albanere ble drept i et angrep på en såkalt kommandosentral tilhørende albanske frigjøringsgrupper. Erfarne pressefolk i Pristina tror serbisk politi forbereder en ny blodig massakre til helga i grenseområdene mot Albania. Rundt 30 mennesker er drept i området i trefninger den siste uka.

Serbiske myndigheter påstår at de drepte er geriljasoldater som forsøkte å ta seg inn i Kosovo fra baser i Albania.

Uforenlige krav

Det er rapportert om store serbiske troppeforflytninger til grenseområdene.

Når utenriksminister Knut Vollebæk i dag møter kosovoalbanernes leder Ibrahim Rugova vil han bli presentert for to krav. For det første vil Rugova kreve sterke vestlige sanksjoner mot Serbia så lenge de ikke viser vilje til å forhandle. For det andre vil han kreve demilitarisering.

Det siste punktet vil ha Vollebæks forståelse. Med sanksjonene er det mye mer uklart.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer