<strong>OPPDAGET GLIPP:</strong> Daniel Day-Lewis (i midten) spiller Abraham Lincoln i den Oscar-nominerte filmen som inspirerte myndighetene i Mississippi. Foto: AP Photo / DreamWorks / Twentieth Century Fox / David James
OPPDAGET GLIPP: Daniel Day-Lewis (i midten) spiller Abraham Lincoln i den Oscar-nominerte filmen som inspirerte myndighetene i Mississippi. Foto: AP Photo / DreamWorks / Twentieth Century Fox / David James Vis mer

Mississippi har endelig avskaffet slaveriet

Forskere oppdaget glipp på grunn av den Oscar-nominerte filmen «Lincoln».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den amerikanske delstaten Mississippi har offisielt ratifisert det trettende grunnlovstillegget, som avskaffer slaveriet.

Dermed har alle de 50 delstatene ratifisert tillegget, 148 år etter at det først ble innført etter Abraham Lincolns frigjøringsproklomasjon i 1865.

Avskaffet slaveriet Årsaken til denne treigheten, er visstnok at det siste steget før en ratifisering ble oversett. Denne glippen ble oppdaget av to forskere, som begynte å undersøke saken etter at de hadde sett den Oscar-nominerte filmen «Lincoln», skriver The Guardian.

Filmens handler i hovedsak om president Abraham Lincolns anstrengelser for å få innført det aktuelle og den gangen svært omstridte grunnlovstillegget. Det trettende grunnlovstillegget avskaffer slaveriet og all form for tvunget tjeneste.

Formell feil Professor Ranjan Batra ved det medisinske senteret på University of Mississippi så filmen og lurte på om det trettende grunnlovstillegget var blitt implementert etter borgerkrigen. Han diskuterte dette med kollega Ken Sullivan, som begynte å undersøke dette nærmere.

Han husket nemlig at et forsøk på å ratifisere grunnlovstillegget hadde blitt godkjent av statlige myndigheter. Han fikk tak i en kopi av loven og fant ut at delstatsministeren måtte sende en kopi til det føderale registeret for at tillegget offisielt skulle bli vedtatt. Denne kopien ble aldri sendt.

Han kontaktet derfor den nåværende delstatsminister i Mississippi, Delbert Hosemann, som fylte ut de nødvendige papirene 30. januar. Sju dager seinere var grunnlovstillegget vedtatt.

Hosemann sier dette var «langt på overtid».

Sent ute Men selv om en forglemmelse ser ut til å være årsaken til at delstaten er lovlig sent ute med å avskaffe slaveriet, har Mississippi aldri vært noen pådriver for å følge Abraham Lincolns bønn om å avskaffe slaveriet.

Mississippi var nemlig også før feilen ble oppdaget den aller siste delstaten som ratifiserte grunnlovstillegget fra 1865.

Det skjedde så sent som i 1995, året etter OL på Lillehammer - og hele åtte år etter en annen storfilm fra Hollywood som omhandlet svartes rettigheter i USA:  Mississippi i flammer, med Gene Hackman og Willem Dafoe i hovedrollene.

Filmen er løst basert på drapene på tre svarte borgerrettighetsforkjempere i Mississippi i 1964.

Flere treige stater Mens de aller fleste statene ratifiserte grunnlovstillegget i 1865, brukte noen et par år tid på å avskaffe slaveriet. Mens tre stater, inkludeert Mississippi, brukte veldig lang tid.

De to andre er Delaware og Kentucky, som ventet til henholdsvis 1901 og 1976.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer